Huumetestaus

Alue, jolle kuuluu keskustelu lähinnä luonnontieteistä, tutkimuksista ja tieteellisistä löydöistä.
User avatar
CharlieBigPpotato
Kameleontti
Posts: 692
Joined: Mon 20 Feb 2006, 11:53

Huumetestaus

Post by CharlieBigPpotato »

Tähän topiciin voi laittaa kaikkea huumetestauksesta.

Huume- ja lääkeaineseulonta virtsasta, laaja:
http://www.yhtyneetlaboratoriot.fi/kasi ... 171&char=h

-toteamisajat:
http://www.yhtyneetlaboratoriot.fi/kasi ... .asp?id=51

Milloin huumausaineiden seulontatulos pitää varmistaa?
http://www.yhtyneetlaboratoriot.fi/kasikirja/?id=66
If the falling tide can turn and then recover, all alone we must be part of one another
Kalastaja

Post by Kalastaja »

Huumetesteistä enemmän vääriä kuin oikeita tuloksia
Lähde: Helsingin Sanomat, 15.11.2001

Huumetesteissä saadaan enemmän vääriä kuin oikeita positiivisia tuloksia, laboratorioiden laadunvarmennusta tekevän Labqualityn työryhmä toteaa. Ennen johtopäätösten tekemistä tulokset pitää varmistaa, eikä kiinni jäänyttä saa leimata huumeiden käyttäjäksi.

Työryhmä laati suosituksen huumetestien tekotavasta, koska huonosti tehdyt huumetestit ovat turhia. Jo testauksen aloittaminen on mietittävä perinpohjaisesti, koska tieteellinen tutkimus ei osoita, että testeistä olisi hyötyä, työryhmän puheenjohtaja, dosentti Timo Seppälä huomauttaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä pohtii oppilaitosten ja työpaikkojen huumetestausta. Siltä odotetaan vuoden lopussa näkemystä oppilaiden ja työntekijöiden huumetesteistä. Labqualityn suositus taas opastaa tekemään testit mahdollisimman luotettavasti.

Huumeseulonnoissa etsitään yleensä yhtä tiettyä ainetta, eikä tulos kerro mitään toisten aineiden käytöstä. Sitä yhtäkään ainetta ei aina löydy: esimerkiksi amfetamiinitestiltä jää huomaamatta toistakymmentä amfetamiinijohdosta ekstaasista alkaen.

Opiaattien eli käytännössä heroiinin käyttöä mittaava testi taas tunnistaa vain morfiinin, heroiinin ja kodeiinin. Se ei huomaa muita huumekäyttöön sopivia opiaatteja, esimerkiksi heroiinista vieroitukseen käytettävää Subutex-lääkettä, jota jotkut ruiskuttavat suoneen huumeena.

Monet testit reagoivat ristiin lääkeaineiden käytön kanssa. Siksi liikahappoisuuteen otettu vatsalääke näyttää heroiinin käytöltä. Seppälä korostaakin, että morfiiniseulassa kiinni jäänyt on voinut käyttää heroiinia, mutta yhtä hyvin myös kodeiinia tai dekstrometorfaania sisältävää yskänlääkettä tai syödä unikonsiemensämpylöitä.

Vääriä positiivisia ja vääriä negatiivisia tuloksia tulee joka testissä. Väärä positiivinen saa huumeita käyttämättömän näyttämään käyttäjältä, väärä negatiivinen taas ei saa kiinni huumeiden käyttäjää.

Jo nyt huumeiden käyttäjät tietävät, miten testejä huijataan. Timo Seppälä epäileekin, että vääristä negatiivisista tulee vielä isompi ongelma kuin vääristä positiivisista.

Väärät positiiviset eivät ole olematon joukko. Testien markkinoijat puhuvat esimerkiksi opiaattitestin 98 prosentin spesifisyydestä. Kun opiaattien ongelmakäyttäjiä on 0,1 prosenttia yli 15-vuotiaista, testi löytää 21 positiivista, yhden käyttäjän ja 20 väärää tulosta, Seppälä sanoo.

"Yhden testin perusteella ei pidä tehdä liikaa johtopäätöksiä", Seppälä korostaa. Kaikki uusia työntekijöitä testaavat firmat eivät kuitenkaan varmista koetta ja tyytyvät toteamaan, että testattu kuuluu riskiryhmään.
figaro
Karvakuono
Posts: 46
Joined: Sun 28 May 2006, 22:18

Post by figaro »

Erowid.orgista löytyy jälleen kerran hyvää luettavaa huumetestauksesta sekä yleisellä tasolla että eri spesifien aineiden kohdalla (englanniksi):

http://www.erowid.org/psychoactives/tes ... ting.shtml
User avatar
eerika11
Karvakuono
Posts: 33
Joined: Tue 11 Sep 2012, 21:18

Re: Huumetestaus

Post by eerika11 »

https://fi.wikipedia.org/wiki/Huumetestaus

pitääkö tän linkin ajat saada puhdastesti paikkaansa? otetaanko yleensä verestä vai virtsasta jos esim psyk.poli pistää testeihin? eikä oo historiaa
frapathea

Re: Huumetestaus

Post by frapathea »

Virtsanäytteenä otetaan. Just kävin seuloissa tossa. Ne on tarkentanu politiikkaansa, kupeissa on nykyään lämpömittarit eli lainakusta ei kannata käyttää, ja testattavana ihan rutiinilla ~200 eri huumetta, lääkeainetta ja muuntohuumetta. Ja aika herkkiä on testit kanssa. Jos haluu putsit seulat niin kannattaa suosiolla tauottaa kaikesta, ne on meinaan kans aika herkkiä ne testit nykyään. Tosin jos ei oo papereilla historiaa päihteidenkäytöstä etkä oo ruinaamassa mitään h-ainerespoja niin todnäk eivät pistä seuloihin psykpolilla.
User avatar
eerika11
Karvakuono
Posts: 33
Joined: Tue 11 Sep 2012, 21:18

Re: Huumetestaus

Post by eerika11 »

"2–7 päivää. Henkilöillä, joiden kehon rasvapitoisuus on korkea: 30 päivää.[8] Runsaan ja pitkäaikaisen käytön jälkeen 1-2 kk." Lukee kannabiksen virtsanäytteen kohdalla, eli jos on ylipainoinen niin pitäskö tosiaan olla 30 päivää ilman?
frapathea

Re: Huumetestaus

Post by frapathea »

Mulla riitti 2vkon tauko sellasen monta kertaa viikossa usean kuukauden ajan hiisailun jälkeen, mut toisaalta niiden kahen viikon aikana laihduin lähes kymmenen kiloo et rasvaprosentti oli varmaan 14 siin kohtaa. Jos on rasvaprossa korkee ja haluu pelaa varman päälle niin joo kannattaa tauottaa niin pitkään ku mahdollista aina kuukauteen asti.