Potilas "jäädytetään" hoidon ajaksi.
Normaalisti kuolemaan johtava ampumahaava voidaan jatkossa hoitaa yhdeksän kertaa kymmenestä, yhdysvaltalais-brittiläinen tutkijaryhmä uskoo.
Harvardissa ja Bostonissa kylmähoitoa tutkineet kirurgit ovat valmiita siirtymään ihmispotilaisiin. Tarkoitus on hoitaa vakavasti loukkaantuneita potilaita ruumiinlämpöä pudottamalla.
Elintoimintojen hidastamisessa kylmällä ei ole mitään uutta. Kylmää on käytetty hoitomuotona jo antiikin aikana ja 2002 tutkijat osoittivat, että ruumiinlämmön lasku vain seitsemällä asteella vähensi aivovaurioiden määrää sydänkohtauksen saaneissa potilaissa.
Tällä kertaa kyse ei kuitenkaan ole mistään siilien talvihorroksesta, vaan potilaan ruumiinlämpö lasketaan niinkin alas kuin kymmeneen asteeseen. Ihmisen normaalilämpötila on noin 37 astetta. Yleensä kuolema korjaa jo ennen kuin ruumiinlämpö laskee alle 20 asteen.
- Voimme vaihtaa lähes varman kuoleman 90 prosentin eloonjäämisasteeseen, tutkimusryhmän johtaja Hasan Alam bostonilaissairaalasta selittää.
Veren tilalle suolaliuos
Alamin on tarkoitus soveltaa menetelmää traumapotilaiden eli pahoja fyysisiä vammoja kärsineiden ihmisten hoitoon. Potilaan veri pumpataan ulos ja korvataan kylmällä suolaliuoksella. Näin potilaan ruumiinlämpöä voidaan laskea kahden asteen minuuttivauhdilla.
Normaalisti aivot kuolevat hapenpuutteeseen viidessä minuutissa. Alamin mukaan 15 asteessa kirurgeilla on tunti ja kymmenessä asteessa ainakin 190 minuuttia aikaa hoitaa potilas kuntoon. Maksimiaikaa Alam ei ole selvittänyt.
Kun potilas on paikattu, veri pumpataan takaisin ruumiiseen. Pysähtynyt sydän alkaa lyödä, aivotoiminta palaa.
- Tämä tekniikka käytännössä vie ihmisen kuoleman portille ja herättää hänet takaisin henkiin, nukutuslääkäri Kevin Fong lontoolaissairaalasta kommentoi Telegraphille.
Vastaavaa menetelmää on käytetty paikallisesti sydänleikkauksissa. Esimerkiksi Yale New Haven -sairaalassa on käytetty menetelmää, jossa potilaan sydän ja aivot jäähdytetään 20 asteeseen leikkauksen ajaksi.
Alam onnistui jo vuoden 2006 alussa pitämään sian kliinisesti kuolleena kolme tuntia ja herättämään sen henkiin. Alamin tutkimus sai tuolloin huomiota myös arvostetussa Suomen kirurgiyhdistyksen julkaisemassa Scandinavian Journal of Surgery -lehdessä.
Lähde: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201009 ... 9_ul.shtml
Aika tipauttavaa vai mitä ootte mieltä?