Psykedeliaa tietokirjoissa: arvosteluja ja esittelyjä

Alue, jolle kuuluu keskustelu lähinnä luonnontieteistä, tutkimuksista ja tieteellisistä löydöistä.
Kalastaja

Psykedeliaa tietokirjoissa: arvosteluja ja esittelyjä

Post by Kalastaja »

Kolmos Vaultissakin tällainen aloitettiin, niin otetaan uusiksi. Tarkoitus olisi siis arvostella, esitellä ja kertoa mielipiteitään tietokirjoista jotka käsittelevät psykedeelejä, ja miksei muitakin aineita.

Ilmaiseksi aihetta käsitteleviä kirjoja löytää ainakin The Psychedelic Librarysta ja Erowidin kirjaston Online Books – osiosta. http://www.erowid.org/library/books_online/


Psychedelics Encyclopedia
Peter Stafford

Image

Julkaisija: Ronin Publishing (CA); 3rd/Expnd edition (1992)
Sivuja: 512
ISBN: 0914171518

Laaja kokoelma kaikista yleisimmistä psykedeeleistä, erityisesti LSD suku, peyote ja meskaliini, kannabis ja psiliosybiinisienet ovat esitelty laajasti ja perustellusti. Tosin kaikki muutkin kasvi- ja sieniperäiset psykedeelit on esitelty kattavasti ja MDMA:ta ja ketamiiniakin vähän.
Kirja kirjoitettiin ensimmäisen kerran 1971, toimitettiin uudestaan 1981, jolloin se kirjoitettiin suurelta osin uudestaan ja viimeisin toimitus on vuodelta 1991. Viimeisimmällä kerralla kirjaa ei kirjoitettu uudestaan vaan uudet asiat lisättiin tökerösti kirjan alkuun.
Kirjan aakkosellinen hakemisto on hyvin koottu ja siitä löytää nopeasti etsimänsä asiat. Olisin kaivannut parempia lähdeviittauksia ja parempaa bibliografiaa.

Sisällöltään erityisesti aineiden historiat ja kulttuuriset statukset ovat hienoa ja todella mielenkiintoista luettavaa. Jotkin asiat kaipaisivat mielestäni hieman tarkennusta tai päivitystä, erityisesti kasvien alkaloidikoostumukset ja sellaiset pikkuasiat.

Kokeneempikin kaveri saa kirjasta paljon irti, se on helppo ymmärtää ja aiheen pariin vasta tutustuneenkin pitäisi pysyä helposti kärryillä eri aineiden kohdalla. Paikoitellen hyvinkin subjektiivinen, mutta ei se minua ainakaan haittaa.
Pakkohankinta kaikille psykedeeleistä kiinnostuneille



DMT: The Spirit Molecule: A Doctor's Revolutionary Research into the Biology of Near-Death and Mystical Experiences
Rick Strassman

Image

Julkaisija: Park Street Press (2001)
Sivuja: 370
ISBN: 0892819278

Kertoo yhdestä ainoista USA:n hallituksen hyväksymistä ja rahoittamista kliinisistä ihmisillä suoritetusta tutkimuksista psykedeeleillä yli kahteenkymmeneen vuoteen. Kirjassa Strassman selittää teorioitaan ja hypoteesejaan endogeenisen eli sisäsyntyisen ja ulkopuolisen dimetyylitryptamiinin merkityksestä eliöille, mielelle ja rinnakkaisuniversumeille

Strassman kertoo kaikista esteistä jotka hän joutui ylittämään ennen kuin tutkimukset saatiin käyntiin ja mitkä tekijät johtivat siihen, että hän lopulta keskeytti tutkimukset jo 1995. Päälle sata sivua käytetään DMT kokemuksien selittämiseen ja merkityksien pohtimiseen. Strassman selittää hienosti set & settingin merkitystä ja sitä miten he pyrkivät parantamaan näitä, vaikka tutkimukset oli tehtävä stressaavassa ja ajoittain kaoottisessa sairaalaympäristössä.

Kirjan layout on todella miellyttävä, pehmeä ja pörröinen 1½ rivivälillä. Aineiden rakennekaavat ovat myös miellyttäviä pallotikkumalleja. Kirjan alussa Strassmanin käsitellessä aivojen rakennetta, käpyrauhasen sijaintia ja kehitystä olisivat havainnollistavat kuvat olleet mukava lisä.
Strassman viittaa kiitettävästi lähteisiin ja kirjan loppuun muodostuukin mukava DMT:a käsittelevä bibliografia. Aakkosellinen hakemisto puuttuu kokonaan, mikä on iso puute näin innovatiivisessa kirjassa.

Strassman kirjoittaa suhteellisen helppoa englantia ja selittää kaikki termit ymmärrettävästi. Tämä luo tunnelman tieteellisestä tekstistä ja lisää entisestään Strassmanin vakuuttavuutta, vaikka välillä puhutaan ja selitetään hyvin hengellisiä ja teoreettisia asioita.

Tärkeä kirja psykedeelitieteen saralla, laajentaa maailmankuvaa ja pistää miettimään mistä kaikessa ja eritysesti mistä psykedeelisessä kokemuksessa on kyse. Pakkohankinta kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Hyvä tapa tukea Strassmania on ostaa kirja suoraan häneltä:
http://www.rickstrassman.com/index.html



The Peyote Book: A Study of Native Medicine
Koonnut ja toimittanut Guy Mount

Image

Julkaisija: Sweetlight Books; 3rd edition (1993)
Sivuja: 144
ISBN: 0960446230

Kirja sisältää kymmeniä lyhyitä, pääasiassa intiaanien ja muiden peyotea enteogeenina käyttävien kirjoittamia, artikkeleita. Kirja keskittyy nimenomaan rituaaliseen käyttöön, sen hyötyihin ja mahdollisuuksiin. Yhdysvaltojen lakia esitellään vähän ja kritisoidaan sitäkin enemmän. Hyvin subjektiivinen kirja, jonka selvä teema on herättää keskustelua peyoten uskonnollisesta ja muusta laillisesta käytöstä, esimerkiksi käytöstä synnytyksessä.
Lophophorien botaniaa ja ekologiaa käsitellään kuuden sivun verran, hyvää tekstiä, mutta aivan liian vähän makuuni.
Sisältää todella hyvän bibliografian liittyen peyoteen. Sisältää myös muutamia kokosivun kokoisia peyoten inspiroimia maalauksia.

Aika turha kirja sinällään, vähän hihhulimainen kokonaisuus. Ei tarjonnut sellaista historiallista tai tieteellistä tietoa, mikä minua peyotessa kiinnostaa.



Ayahuasca: The Trip to the Fountain of Culture

Image

Julkaisija: Nachtschatten Verlag (1998)
Sivuja: 98, englanniksi 44, saksaksi 44 ja 8 sivua värikuvia
ISBN: 3-907080-42-4

Lyhyt kirjanen, jossa on sama teksti englanniksi ja saksaksi. Kooltaan kirjanen on noin CD kansien kokoinen.
Artikkelit Christian Rätschiltä, Alan Shoemakerilta ja Arno Adelaarsilta. Rätschin ja Shoemakerin artikkelit ovat aikaisemminkin ilmestyneet muissa lähteissä. Rätschin artikkeli löytyy saksaksi jopa netistä Rätschin omilta sivuilta. 1
Hyvää tekstiä, mutta sitä on hyvin vähän ja jos on vähänkin enemmän tutustunut ayahuascaa käsittelevään kirjallisuuteen, on tämä kirjanen suhteellisen turha. Kaikki artikkelit käsittelevät ayahuascan käyttöä, erityisesti rituaalisessa ympäristössä, niin Perun sademestissä kuin Hollannissa Santo Daimen ja Friends of the Forestin toimesta.
Kirjasen julkaisun päätarkoitus tuntuu olleen rahastus, sen verran vähän tekstiä tässä on. Parin euron arvoinen.

1. Ayahuasca: die Reise zum Ursprung der Kultur
Kalastaja

Post by Kalastaja »

Hiljasta...

Lysergic
Krystle Cole

Julkaisija: Dog Ear Publishing (2005)
Sivuja: 196
ISBN: 1598580078

Image


Elämänkerrallinen tarina Krystle Colen elämästä. Cole tapasi Gordon Todd Skinnerin ollessaan 18-vuotias strippari. Skinner ja Cole alkoivat seurustella, pian Colelle selvisi, että Skinner on omaoppinut kemisti joka valmisti kaikenlaisia psykedeelejä. Skinner omistamassa ohjussiilossa Pickard ja Apperson valmistivat kiloja LSD:tä.

Cole oli tuntenut Skinner puoli vuotta, kun Skinner ilmiantoi DEA:lle Pickardin ja Appersonin. Kirjassa kuvataankin Skinner, Colen ja heidän ystäviensä ”pakomatkaa” jenkeissä. Mitä kaikkea Skinner saikin tehdä DEA:n syytesuojan turvin…

Kirjassa Cole kuvailee kokemuksiaan outojen psykedeelien maailmassa, kertomuksia muun muassa DMT:sta (rektaalisesti), ALD-52:sta, 2-CI:stä, meskaliinista ja ergotviinistä.

Nuo psykedeelikokemukset ovat ihan hyviä mutta niitä seuraava hehkutus ja hippeily on todella karseaa ja ärsyttävää luettavaa. Cole tuntuu vain hehkuttavan psykedeelejä ja niiden positiivisia mahdollisuuksia. New age henkistä henkisyys roskaa.

Juoni on vähän hypähtelevä ja henkisyys roska on sijoitettu keskelle muuta tarinaa. Jää sellainen maku, että kaikkea ei ole kerrottu ja välillä teksti jää hyvin etäiseksi. LSD-ohjussiilo tapaukseen kirjalla ei ole kovin paljon annettavaa, Cole ei tiennyt kovinkaan paljoa siitä mitä ohjussiilolla oli tapahtunut ja tapahtui. Gordon Todd Skinnerin luonteesta saa hyvän käsityksen. Myös siitä millaista suuren LSD pyörittäjän elämä voi olla ja miten pienet piirit psykelimaailmassa oikeasti ovatkaan, on kuvattu hyvin.

Jos LSD-ohjussiilo tapaus kiinnostaa niin ihan ok luettavaa, mutta muuten kannattaa jättää väliin.


Sacred Mushroom of Visions: Teonanácatl
A Sourcebook on the Psilocybin Mushroom
Toimittanut Ralph Metzner

Julkaisija: Park Street Press (2005)
Sivuja: 304 (sis. 33 mustavalkokuvaa)
ISBN: 1-59477-044-1

Image

Sisällys:

Introduction: Visionary Mushrooms of the Americas

Ralph Metzner, Ph.D.

1. Ethnomycology and Distribution of the Psilocybian Mushrooms

John W. Allen and James Arthur

2. Global Ecologies, World Distribution, and Relative Potency of Psilocybin Mushrooms

Paul Stamets

3. The “Wondrous Mushroom” Legacy of R. Gordon Wasson
Thomas Riedlinger

4. Biochemistry and Neuropharmacology of Psilocybin Mushrooms
David E. Presti, Ph.D., and David E. Nichols, Ph.D.

5. A History of the Use of Psilocybin in Psychotherapy

Torsten Passie, M.D.

6. Prisoner Behavior Change and Experimental Mysticism: Two Classic Studies from the Harvard Psilocybin Project
Diane Conn Darling, Rick Doblin, and Ralph Metzner

7. A Note on Current Psilocybin Research Projects

Rick Doblin, Ph.D.

8. The Initiation of the “High Priest”

Timothy Leary

9. Initial Experiences from the Harvard Psilocybin Project
Ralph Metzner


Noiden lisäksi lopussa on noin sata sivua kertomuksia psykedeelisistäkokemuksista sienillä. Osassa kerrotaan pitkäaikaisista vaikutuksista elämälle, osissa on vain se yksi kokemus. Mielestäni sata sivua on turhan paljon kokemuksille. Ovathan ne omalla tavallaan mielenkiintoisia, mutta useimmiten hyvin samanlaisia ja hedelmättömiä.

Kaiken kaikkiaan kirjassa on todella hyviä ja mielenkiintoisia artikkeleita. Kaikki artikkelit ovat todella hyviä, mutta erityisesti huomion arvoinen on Nicholsin ja Prestin psilosybiinisienten biokemiaa ja neurofarmakologiaa käsittelevä artikkeli.
.
Missään artikkelissa ei käsitellä eri sukujen, lajien ja lajikkeiden eroja kovin perusteellisesti, eri lajikkeista puuttuvat maininnat lähes kokonaan. Tosin John Allenin ja James Arthurin, ja Paul Stametsin artikkeleissa eri sukujen ja lajien eroja käydään jonkin verran läpi. Stametsin artikkelissa on selkeä taulukko, joka on alun perin julkaistu Stametsin kirjassa Psilocybin Mushrooms of the World, josta näkyy eri Psilocybe lajien mitatut psilosybiini-, psilosiini- ja baeosystiinipitoisuudet

Todella hyvä kirja joka on ehdottomasti ostamisen arvoinen, jos on kiinnostunut psilosybiinisienistä.


John Allenin ja James Arthurin artikkeli on muuten alkuperäismuodossaan (kokonaan) luettavissa esim. Shroomeryn sivuilla:
The Ascent and Spread of Psilocybian Mushroom Consciousness
by John W. Allen with James Arthur
Kalastaja

Post by Kalastaja »

Vähän suomalaista tähän väliin:

Mielen ja rakkauden kasvit
Sinikka Piippo ja Ulla Salo

Julkaisija: WSOY 2006
Sivuja: 432
ISBN: 951-0-28943-4

Image

Hyvin mielenkiintoinen julkaisu WSOY:ltä. Jostain myyntipuheesta luin, että olisi ensimmäinen suomalainen objektiivinen kirja huumekasveista.

Kirja on jaettu yhdeksään osaan:

Stimuloivat kasvit
Rauhoittavat ja ahdistusta poistavat kasvit
Afrodisiakit eli rakkauden kasvit
Huumekasvit ja huumesienet
Toonikumit ja adaptogeenit, kuntoa parantavat kasvit
Masennusta lievittävät kasvit
Muistia ja kognitiivisia kykyjä parantavat kasvit

Shamanismi ja noituus
Hermoston toiminta

Kirja on erittäin kaunis, vaikkakin muutamat kuvat ovat jopa rumia (Lophophora williamsiin kohdalla kaktus on täysin kuivunut ja täysin tunnistamattomissa). Suurin osa kasvien kuvituksista taitaa olla piirrettyjä kuvia, mutta nekin ihastuttavat näyttävyydellään. Graafisesta suunnittelusta huolehtinut Mika Tuominen on tehnyt erinomaista työtä.

Kirjassa esitellään kasvit, niiden vaikuttavat aineet, historiaa, psykofarmakologisia vaikutuksia ja varoitetaan mahdollisista sivuvaikutuksista. Vaikuttavien aineiden listaaminen on hieman omaperäistä, koska listassa esitellään muutkin kuin vain psykoaktiiviset aineet. Jokaisen kasvin kohdalla aineita tuleekin aimo lista ja uskon, että noviisin on vaikea hahmottaa sieltä joukosta ”ne tärkeät” vaikka ne mainitaankin muun tekstin yhteydessä.
Tällainen historian (ŝamanisen käytön) ja nykyisen lääketieteen yhdistäminen on sujunut hienosti ja kokonaisuus on joka kasvin kohdalla selkeä ja helposti hahmotettavissa.

Kirja on laadultaan ja objektiivisuudeltaan hyvin vaihteleva. Jopa saman henkilön kirjoittamat (Sinikka Piipon) artikkelit vaihtelevat objektiivisuudessa ja laadussa suuresti. Räikein esimerkki on tropaanialkaloideja sisältävien kasvien sisällä. Ensin esitellään Atropa belladonna, Hyoscyamus niger, Daturat ja Mandragora officinarum ihan hienosti, mutta kun Piippo pääsee Burgmansioihin muuttuu ääni totaalisesti. Hän muun muassa väittää Burgmansioita ”maailman vahvimmiksi hallusinogeeneiksi” ja varoitus osiossa mahdollisia yliannostuksesta johtuvia sivuvaikutuksia kuvataan erittäin räikein sanoin, poiketen linjasta jota on noudatettu muiden tropaanialkaloideja sisältävien kasvien kanssa.

Koska huumekasvi osio on se minua kiinnostavin, luin sen erityisen tarkasti, jopa etsien sieltä virheitä. Vihreitä pelkästä huumekasvi osiosta löytyykin vaikka muille jakaa, ikävä kyllä. Seuraavassa listaus mielestäni niistä pahimmista ja räikeimmistä ja korjaus niihin (korjaukset sinisellä :)


s. 206 ”Sekä DMT että β-karboliinit estävät MAO:a ”

DMT ei ole MAO-estäjä. Ei tällaiseen tarvitse edes lähteitä laittaa.

s.207 ”Punakärpässieni – sisältää monia psykoaktiivisaaineita: iboteenihappoa, muskimolia, muskatsonia ja muskariinia.”

Muskariinilla ei ole mitään psykoaktiivisia vaikutuksia ja muskatsonista ei ole tietoa, mutta se on aiheuttanut heikkoa aktiviteetia neurokemiallisissa kokeissa.

Jonathan Ott, 1996: Pharmacotheon
Entheogenic drugs, their plant sources and history


s.235 ”Castanedan mukaan hulluruoho on yaqui-intiaanien voimakasvi.”

- Carlos Castanedalla ei ole mitään tieteellistä arvoa antropologiassa, botaniikassa, etnobotaniikassa tai etnofarmakologiassa. Castanedan kirjat ovat hyvin kirjoitettuja ja viihdyttäviä, mutta eivät tarjoa mystiikan ja fiktion ohella mitään muuta.

Castaneda esimerkiksi kertoo ”Yaqui-tietäjän” kutsuvan peyotl:n henkeä meskaliitoksi, vaikka meskal on yhdistetty Lophophora williamsiin (Peyotl:iin) vasta 1800- luvun lopussa länsimaissa väärinkäsityksen myötä.


s. 237 ”Psilosiini ja sen aineenvaihduntatuotteet muistuttavat rakenteeltaan morfiinia”

En näe mitään rakenteellista samankaltaisuutta psilosiinin ja morfiinin tai muiden opiaattien välillä.


Sivujen 238-242 sienilistassa on monia sieniä jolla ei ole psykoaktiivisia vaikutuksia.

s.242 ”Psilosybiiniä sisältävät sienet ovat olleet 1990-luvulla psykiatrisen tutkimuksen kohteena, koska niiden aiheuttamat oireet muistuttavat akuutin skitsofrenian ja muiden psyykkisten sairauksien oireita.”

Franz Vollenweider on tosiaan tehnyt Saksassa testejä psilosybiinillä, mutta niitä on tehty paljon muistakin syistä kuin pelkkien skitsofreniaa muisuttavien ominaisuuksien takia. Psilosybiiniä on tutkittu suhteellisen paljon jo 60-luvulla, mikä olisi pitänyt mainita.
Vollenweiderin mielestä psykedeelisellä kokemuksella ja muun muassa skitsofrenialla on paljon yhteisiä ominaisuuksia. Huomattavasti tärkeämpää kuitenkin on, että psilosybiini voi aiheuttaa uskonnollisia (mystisiä) kokemuksia. Ei kai kukaan psilosybiiniä käyttäisi, jos se aiheuttaisi vain akuutin skitsofrenian kaltaisia oireita.

http://www.pubmed.org hakusanoiksi Vollenweider F.


Kannattaa myös katsoa John Horganin kirjasta Rational Mysticism sivut 150-154. (Houghton Mifflin Company. 2003)


s.250 ” Lophophora wiiliamsii syn. L. diffusa”

Lophophora diffusa ei missään tapauksessa ole synonyymi L.wiiliamsiille”.

Andersson, 1996: Peyote: The Divine Cactus


s.250 ”L.wiliiamsii kasvaa mm. Uudessa Meksikossa”

Kasvu rajoittuu Teksasiin USA:ssa.
Anderson, 1996: Peyote: The Divine Cactus

Jaroslav Bohata, Vojtĕch Myšák & Jaroslav Šnicer: The genus Lophophora – Kaktusy Special 2, 2005


s. 253 Liittyen meskaliinin: ” nauttimisesta seuraa tyyppillisesti toistuvia ahdistavia flashbackejä”---”syyksi oletetaan aineen aiheuttamia muutoksia keskushermostossa”

Eivät ole tyypillisiä ja eivät aiheudu aineen aiheuttamista muutoksista, jos ei luonnollisesti muistin aiheuttamia muutoksia lasketa. Kaiken lisäksi ”flashback” ei ole lääketieteellinen termi ja ei tarkoita siinä yhteydessä mitään.

Halpern JH, Pope HG: Hallucinogen persisting perception
disorder: what do we know after 50 years? Drug Alcohol
Depend 2003, 69:109–119.

Halpern JH, Pope HG, Sherwood A, et al.: Neuropsychological
effects of long-term hallucinogen use vs alcoholism in Native
Americans: cultural limitations of tests. Drug Alcohol Depend
2002, 66:S73–S74

Strassman RJ: Adverse reactions to psychedelic drugs: a review
of the literature. J Nerv Ment Dis 1984, 172:577–595




s. 281 “Pyhä Antonius pelasti ergotismin uhreilta”.

Pyhä Antonius näki näkyjä demooneista ja vastaavista ja yhdistettiin siksi ergotismiin. 300-luvulla tuskin edes tiedettiin ergotismista.

Jonathan Ott, 1996: Pharmacotheon
Entheogenic drugs, their plant sources and history


s.282 ”Viimeinen suuri ergot-epidemia oli --- Ranskassa ja Belgiassa vuonna 1953”

Albert Hofmann ei löytänyt Ranskan Pont. St Espritissä vuonna 1951 (huom. vuosi) riehuneen ”ergotismin” jäljiltä olevasta leivästä yhtään ergotalkaloideja. Epidemia johtui ilmeisesti rikkiä sisältäneen puhdistusaineen joutumisesta leivän sekaan. Rikkipitoisella aineella oli tarkoitus desinfioida vilja.
Bo Holmstedt tosin on pitänyt kiinni ergotismi teoriasta. Ilmoitti asiasta yksityisessä keskusteluissa Jonathan Ottin kanssa, joten Sinikka Piippo ei ole voinut tietää tästä (Ott 1996 ei ole mainittu lähteissä).

Jonathan Ott, 1996, Pharmacotheon
Entheogenic drugs, their plant sources and history

A.Hofmann, 1979: LSD My Problem Child
Reflections on Sacred Drugs, Mysticism, and Science


s.282 ”Vuonna 1943 Albert Hofmann tutki ergot-alkaloideja ja kehitti puolisynteettisen LSD:n”

Vuosi oli 1938. Hofmann kokeili LSD:tä ensi kerran 1943.
A.Hofmann, 1979: LSD My Problem Child
Reflections on Sacred Drugs, Mysticism, and Science



Kuten sanottu tuossa oli vain pahimmat virheet jotka huomasin. Kuten jo totesin, kirjan laatu vaihtelee huomattavasti ja koska kirjassa ei viitata lähteisiin, mikä on erittäin suuri virhe, ei kirjaan voi täysin luottaa ja faktat on tarkistettava jostain luotettavammasta lähteestä. Kirjan lopussa on ihan mukava lähde-, kirjallisuusluettelo, mutta koska mihinkään lähteisiin ei ole viitattu ei siitä kovin paljoa hyötyä ole.

Kirjan lopussa oleva kappale Shamanismi [sic] ja noituus on erittäin mielenkiintoinen, vaikkakin hieman itseään toistava.


En voi suosittele kirjan ostoa, jos ei erityisesti halua tukea suomalaista osaamista, koska parempia ja halvempia kirjoja (tämä 49€ WSOY:n kaupassa) on markkinoilla, joskin englanniksi. Kielitaidottomille hyvä hankinta.
Last edited by Kalastaja on Mon 15 Jan 2007, 23:38, edited 1 time in total.
User avatar
Jeshu
OD
Posts: 1939
Joined: Thu 22 Sep 2005, 16:35

Post by Jeshu »

Kalastajalle kyllä pitää nostaa peukkua näistä tietoiskuista.
Tunnetta ei voi ostaa: sanotaan.
Vaan ei sanoillakaan saavuttaa.
Ei kukaan pakoon itseään pääse.
On minulla turvallinen olla.
User avatar
Jeshu
OD
Posts: 1939
Joined: Thu 22 Sep 2005, 16:35

Post by Jeshu »

Tuon Sacred Mushroom of Visions kirjan kannessa on muuten selkeä Harmaakirjoheltta :idea: Ja sillähän ei psilosybiinin kanssa ole mitään tekemistä...
Tunnetta ei voi ostaa: sanotaan.
Vaan ei sanoillakaan saavuttaa.
Ei kukaan pakoon itseään pääse.
On minulla turvallinen olla.
Kalastaja

Post by Kalastaja »

Kiitos.

Joo, Allenhan tosiaan tuollaista viestitti taikasienessä. En tiedä jos luit sieltä vai ihan itse huomasit :)
User avatar
Jeshu
OD
Posts: 1939
Joined: Thu 22 Sep 2005, 16:35

Post by Jeshu »

Ihan itse huomasin.
Tunnetta ei voi ostaa: sanotaan.
Vaan ei sanoillakaan saavuttaa.
Ei kukaan pakoon itseään pääse.
On minulla turvallinen olla.
Kalastaja

Post by Kalastaja »

Sienimiehiä :)


Sienistä paljon kivempiin otuksiin eli kaktuksiin...


Peyote: The Divine Cactus
Edward F. Anderson

Julkaisija: University of Arizona Press; 2nd edition (1996)
Sivuja: 272
ISBN: 0816516545

Image

Kattava paketti kaikesta mikä Lophophora williamsiin eli peyoteen liittyy. Etenee luontevasti aiheesta seuraavaan ja viittaa lähteisiin erinomaisesti. Kirjan loppuun muodostuukin erinomainen bibliografia aiheeseen liittyen.

Itseäni kirjassa ärsyttää Andersonin tapa ylikorostaa peyoten mahdollisia haittavaikutuksia (flashback, ahdistus jne.). Anderson myös käyttää peyoten psykedeelisistä ominaisuuksista termiä psykotomimeetti (matkia psykoosia), mikä ei sovi ollenkaan kirjan luonteeseen. Oikea termi olisi tietenkin ollut enteogeeni (luo jumalallisuuden ”sisäpuolelle”), mutta jostain syystä Anderson ei ole muuttanut tätä termiä edes tähän kirjan toiseen laitokseen (ensimmäinen laitos on vuodelta 1981).

Noista jatkuvista ja ärsyttävistä pikkuasioista huolimatta aivan loistava kirja peyotesta. Ehdoton hankinta jos peyote kiinnostaa.



Higher Wisdom: Eminent Elders Explore the Continuing Impact of Psychedelics
Charles S. Grob & Roger Walsh, toimittajat

Julkaisija: State University of New York Press 2005
ISBN: 0791465187
Sivuja: 267

Image

Erittäin kaunis kirja, jossa psykedeelisen tieteen kokeneimmat kertovat omasta elämästään ja kokemuksistaan psykedeeleillä. Pääpaino on uskonnollisuudessa, filosofiassa, psykedeelien tulevaisuudella ja sillä mikä meni pieleen 60-luvulla kun psykedeelit suljettiin tiedemaailman ulkopuolelle. Learysta puhutaan paljon ja onkin erittäin harmillista, että Grob ja Walsh eivät ehtineet saada Learyn omaa kantaa asiaan kirjaan (Leary kuoli 1996).

Sisältö:

Acknowledgments
Preface: Psychedelics and the Western World: A Fateful Marriage
Roger Walsh and Charles S. Grob
Introduction: The High Road: History and Hysteria, Charles S. Grob and Gary Bravo

PART ONE
Research: Consciousness, Creativity, and Chemistry
1. Transpersonal Transitions: The Higher Reaches of Psyche and Psychology
James Fadiman
2. From Molecules to Mystery: Psychedelic Science, the Natural World, and Beyond
Albert Hofmann
3. How Much Can People Change?
Myron Stolaroff
4. Frontiers of Pharmacology: Chemistry and Consciousness
Alexander T. “Sasha” Shulgin and Ann Shulgin

PART TWO
Psychotherapy: Personal and Transpersonal
5. The Birth and Death of Psychedelic Therapy
Betty Eisner
6. Treating the Untreatable
Gary Fisher
7. The Great Awakening: Psychology, Philosophy, and Spirituality in LSD Psychotherapy
Stanislav Grof

PART THREE
Culture and Consciousness
8. Ancient Altered States
Peter T. Furst
9. Tribal Wisdom: The Shamanic Path
Michael Harner
10. More Recipes for Living and Loving
Laura Archera Huxley

PART FOUR
Religious Implications: Psyche, Soul, and Spirit
11. Transcending Religious Boundaries
Zalman Schachter-Shalomi
12. Walking the Path: Psychedelics and Beyond
Ram Dass
13. Do Drugs Have Religious Import? A Forty Year Follow-Up
Huston Smith
14.Conclusion: What Did They Learn and What Can We Learn From Them?
Roger Walsh & Charles S. Grob
List of Contributors
On-line Resources
Index


Jokainen kertomus on hieno ja toinen toistaan koskettavampi. Set & settingista puhutaan paljon ja muutenkin erilaisia psykedeelisiä kokemuksia pohditaan.
Kirja sopii erittäin hyvin kaikille niille jotka eivät ole psykedeelejä vielä kokeilleet, muta haluaisivat ja niille jotka haluavat tietää mitä psykedeeleillä voi saada aikaan. Erowidin arvosteluissa arvostelija sanoi, että jos hän pitäisi yliopisto kurssin psykedeeleistä, tämä olisi ensimmäinen kirja jonka hän antaisi opiskelijoille, tähän on helppo yhtyä. Tämä kirja ei kerro mitä käyttää tai miten käyttää, mutta se kertoo mitä voi saavuutta ja mitä eri tieteenalojen huiput ovat saavuttaneet psykedeeleillä. Kirjassa pohditaan mitä psykedelinen kokemus on, ei psykofarmakologian kannalta, vaan siltä tärkeämmältä eli ontologian ja teologian kannalta.

Erittäin suositeltava ostos kaikille jotka pohtivat mitä psykedeelit ovat ja niille jotka pohtivat mitä psykedeelinen kokemus oikeasti on.
Kalastaja

Post by Kalastaja »

Vähän taukoa ollut viime päivityksestä, mutta se ei tarkoita, että kirjat olisivat loppuneet.
Kirjoittakaa nyt muutkin joistain kirjoista, niin tulee vähän vaihtelua sanoihin


The Psychedelic Reader. Selected from The Psychedelic Review
Toimittaneet Gunther M. Weil, Ralph Metzner & Timothy Leary

Image

Julkaisija: Citadel Press, reprint edition 1993 (ensimmäinen julkaisu jo vuonna 1965)
Sivuja: 260
ISBN: 0806514515

Nimensä mukaisesti sisältää parhaita paloja neljästä ensimmäisestä The Psychedelic Reviewsta, joka oli Harvardin psykedeeli -tutkimusryhmän julkaisema lehti 60- luvun alusta, joka sisälsi, etenkin alkuaikoina, tieteellisiä artikkeleita psykedeeleistä.

Kaikki artikkelit tässä kirjassa, yhtä runoa lukuun ottamatta, ovat asiallista tavaraa, joita on ilo lukea. MAPS on ladannut kaikki Psychedelic Reviewn numerot nettiin, joten sinällään tämä kirja ei tarjoa mitään mikä ei olisi muutaman hiirenklikkauksen päässä. Tosin itse ainakin pidän paljon enemmän oikeasta paperista ja musteesta sormien päässä, kuin pikselimössöstä koskemattomissa olevalla ruudulla. Artikkelit on hyvin jaoteltu tässä, eikä tarvitse kahlata kaikkia Psychedelic Reviewta läpi. Hintakaan ei paha ole, reilusti alle kahdenkympin pitäisi saada uutenakin.


The Encyclopedia of Psychoactive Plants: Ethnopharmacology and Its Applications
Christian Rätsch

Image

Julkaisija: Park Street Press, 2005
Sivuja: 944
ISBN: 0892819782

Vihdoinkin Christian Rätschin huikea tietosanakirja englanniksi käännettynä, alkuperäinen saksankielinen teos ilmestyi jo 1998. Hinta on aika kova, siinä sadan euron paikkeilla, mutta rahoilleen saa taatusti vastinetta. Kirja on erittäin korkea tasoista painojälkeä, täynnä mahtavia kuvia mitä eksoottisimmista psykoaktiivisista kasveista. Kirja on jaettu neljään pääosioon; psykoaktiiviset kasvit, -sienet, -valmisteet ja -aineet. Mukaan on listattu myös aimo liuta kaikkia vielä tunnistamattomia psykoaktiivisia kasveja ja valmisteita. Lähde viittaukset ovat erinomaisia; jokaisen kappaleen jälkeen on listattu käsiteltävän aiheen kannalta tärkeät artikkelit ja kirjat ja kirjan lopusta löytyy kolmekymmentä sivunen ”yleinen kirjaluettelo”, joka on hienosti kuvitettu lukuisten kirjojen kansikuvilla.

Tämä kirja on ihan ehdoton hankinta, jos psykoaktiiviset kasvit ja aineet kiinnostavat. Vaikka tämän kokoiseen kirjaan tulee pakostakin joitain virheitä ja puutteita, se loistavine lähdeluetteloineen tarjoaa loistavan alun ”sen tietyn” itseä kiinnostavaan aiheen laajempaan opiskeluun.


Pharmacotheon: Entheogenic drugs, their plant sources and history
Jonathan Ott

Image

Julkaisija: Natural Products CO. 1996 (2nd editon)
Sivuja: 640
ISBN: 096142348X (kovakantinen), 0961423498 (pehmeäkantinen, pokkari)

Tässä toinen ehdoton valinta jokaisen psykonautin kirjahyllyyn. Kirja on täynnä erittäin tiivistä ja kattavaa tietoa enteogeeneistä. Kuvia ei ole ollenkaan, lukuun ottamatta kappaleiden alusta löytyviä atsteekki henkisiä kuvituksia. Kirja on jaettu seuraaviin pääkohtiin:

1. Beta- fenetyyliamiinit
2. Indoli johdannaiset
3. Iksoksatsoli yhdisteet
4. Lisäykset, kirjaluettelo, hakemisto

Tuossa neljännessä kohdassa on suhteellisen lyhyttä juttua muistakin enteogeenisistä kasveista ja aineista, hieman laajemmin on käsitelty vähän tunnetumpia enteogeenisiä yhdisteitä sisältäviä kasveja (atropiinin kaltaisia, tupakkaa, tujonia, kannabista jne.). Kirjan lopussa on vielä oikein käytännöllinen viidenkymmenen enteogeenisen aineen lista, jossa jokaisen kohdalla lukee lyhyesti mm. aineen fyysiset-, kemialliset ja farmakologisetominaisuudet.


Jonathan Ottin tyyli on aika raskas lukea ja lukuisat alaviitteet, jotka parhaimmillaan (tai pahimmillaan) ovat yli viiden sivun mittaisia, tekevät lukemisesta välillä todella töksähtelevää. Pelkkä johdantokappale on jo seitsemänkymmenisen sivua pitkä tilitys nykyisen huumepolitiikan ongelmista ja mahdollisista ratkaisuista. Tietoa löytyy kuitenkin sen verran ja lähteisiin viittaaminen on erinomaista, että ilman muuta pakkolukemista kaikille. Jonathan Ottin kirja Ayahuasca Analogues: Pangaean Entheogens on laajennettu osio tässä kirjassa esiintyvästä ayahuascaa käsittelevästä kappaleesta.


Plants of the Gods: Their Sacred, Healing, and Hallucinogenic Powers
Richard Evans Schultes, Albert Hofmann & Christian Rätsch

Image

Julkaisija: Healing Arts Press; 2nd edition. 2001
Sivuja: 208
ISBN: 0892819790

Tämä on Christian Rätschin korjaama ja laajantama laitos Schultesin ja Hofmannin vuonna 1979 julkaistusta, isolle yleisölle suunnatusta, kirjasta Plants of the Gods: Orgins of Hallucinogenic Use. Tämä uusi laitos tarkoittaa huomattavaa lisäystä kuvien määrässä (aika paljon Rätschin kuvista löytyy myös Rätschin ensyklopediasta) ja tietenkin tekstin päivittämistä vastaamaan tämän päivän tietoa.

Kuten jo sanoinkin, kirja on alun perin suunnattu isolle yleisölle Schultesin ja Hofmannin vuonna 1980 ilmestyneen tieteellisen kirjan, The Botany and Chemistry of Hallucinogens, rinnalle. Se näkyy, ikävä kyllä, pahasti. Lähteisiin ei viitata ollenkaan, mutta kirjan lopusta löytyy sentään suhteellisen lyhyt kirjaluettelo. Muutenkin jutut kasveista ja aineista jäävät aika pintapuolisiksi raapaisuiksi, mahtavilla kuvilla.

Rätsch ei ole saanut kaikkia virheitä korjattua tästä painoksesta ja joitain kuvia (ainakin sivulla 147 olevat kaktukset) on nimetty väärin. Isoksi virheeksi voidaan laskea väittämä sivulta 51, jossa Rätsch toteaa Panaeolus sphinctrinuksen olevan psykoaktiivinen, vaikka se ei sitä ole. Erittäin nolo virhe on myös jäänyt kirjan takakanteen, siinä Albert Hofmannin nimi on kirjoitettu väärin.

Kuten jo todettu Plants of the Gods ei informatiivisesti ole mitenkään ihmeellinen, jopa erowidin artikkelit vievät silloin tällöin voiton, mutta on ostamisen arvoinen jo pelkkien suurten ja laadukkaiden kuviensa takia. Sinällään jännä, että tästä ei ole julkaistu kovakantista laitosta, vaikka puitteet esteettisesti loistavalle kirjalle ovatkin, tosin ihan hyvin tämä pehemäkantinen, iso kokoinen pelittää.
User avatar
CharlieBigPpotato
Kameleontti
Posts: 692
Joined: Mon 20 Feb 2006, 11:53

uhmps

Post by CharlieBigPpotato »

Ja tässä on kirjat mitä jokaisen pitäisi tilata ;)

Psychotropic Drug Directory 2001
by Stephen Bazire
$6.95
Amazonilta

Forensic Investigation of Clandestine Laboratories
by Donnell R. Christian
$89.95
Amazonilta

Manufacture of Narcotic Drugs, Psychotropic Substances and Their Precursors 2005
by United Nations Office on Drugs and Crime
$20.00
Amazonilta
If the falling tide can turn and then recover, all alone we must be part of one another
Kalastaja

Post by Kalastaja »

Aloitetaan mainitsemalla, että Suomen tietokirjailijat ry on palkinnut Mielen ja rakkauden kasvit -teoksen toisen tekijän Sinikkaa Piipon ”laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta” 5000 euron arvoisella tietokirjailijapalkinnolla. Tietokirjailijapalkinnot Sinikka Piipolle ja Sakari Toiviaiselle


Ethnopharmacological Search for Psychoactive Drugs (Public Health Service Publication No. 1645)
Toimittaneet Daniel Efron, Bo Holmstedt ja Nathan Kline

Image

Julkaisija: U.S. Government Printing Office, Washington D.C. 1967. Uusintapainos vuodelta 1979, Raven Press, New York
Sivuja: 468
ISBN: 0-89004-047-8 (Raven Pressin julkaisu)

Ethnopharmacological Search for Psychoactive Drugs on vuonna 1967 Californiassa järjestetyn Yhdysvaltain hallituksen (NIMH:n) rahoittaman symposiumin tulos. Konferenssi oli monitieteellinen mm. etnologiaa, botaniikkaa, kemiaa ja farmakologiaa yhdistävä konferenssi, johon osallistuivat oikeastaan kaikki isot nimet alalta, jotka siihen aikaan elivät (mm. Wasson, Schultez, Holmstedt, Shulgin, Wassén, Weil). Ainoana ”isona” poissaolijana oli Albert Hofmann, jota Sanodz ei päästänyt paikalle (LSD:n katukäyttö oli tuolloin korkeimmillaan, ja Sanodz ei pitänyt Hofmannin osallistumista hyvänä PR:nä firmalle).

Aiheita on kuusi: ”An Overwiew of Ethnopharmacology”, ”Piper methysticum (Kava)”, ”Myrtica Fragrans (Nutmeg)”, ”South American Snuffs”, ”Ayahusca, Caapi, Yagé” ja ”Amanita muscaria (Fly Agaric)”. Kaikista aiheista on ensin esitelty hyvin laajasti etnologiaa, sitten kemiaa ja farmakologiaa. Kirja sisältää kuusi karttaa, 27 taulukkoa, 47 kaaviota ja 97 kuvaa tai piirrosta. Kuvat ovat mahtavia ja todella harvinaisia, mm intiaaneja puhaltamassa epénaa (Virola theiodoraa) toistensa sieraimiin ja kuvia sen vaikutuksesta.

Artikkelit ovat todella laadukkaita ja kaikissa on kattavat viitteet, jotta voi syventyä aiheeseen paremmin. Lopussa on hyvä hakemisto, jonka avulla löytää suhteellisen hyvin etsimänsä. Pharmacotheonissa Jonathan Ott sanoo tämän kirjan olleen yksi pääläheteistä kyseiseen kirjaan, ja olevan kunniapaikalla hänen laajassa kirjastossaan.

Hassua sinällään, että kirja on julkaistu ja rahoitettu Yhdysvaltain rahoilla, vaikka sama maa on seuraavat vuosikymmenet taistellut epätoivoisesti huumeita vastaan sadoilla miljardeilla euroilla ilman mitään merkittävää tulosta. Koska kirja on USA:n valtion tuottama, ei sillä ole mitään tekijänoikeus suojaa, tämän ansiosta Raven Press pystyi tekemään uusintapainoksen 1979.

Erittäin suositeltua luettavaa, farmakologian jutut ovat luonnollisesti hieman vanhentuneita, mutta etnologia ei vanhene koskaan.



Psychotomimetic Drugs (Workshop Series of Pharmacology Section, National Institute of Mental Health, No. 4)
Toimittanut Daniel Efron

Julkaisija: Raven Press, New York. 1970
Sivuja: 365
ISBN: 9911216073

Proceedings of a Workshop Organized by the Pharmacology Section, Psychopharmacology Research Branch, National Institute of Mental Health. Held at the University of California, Irvine, on January 25-26, 1969.

Eli jatkokonferenssi edelliselle, jos näin haluaa sanoa. Etnologiaa ei ole enää ollenkaan mukana, pelkkää kemiaa ja farmakologiaa psykedeeleistä. Tällä kertaa aiheet on jaettu neljään kategoriaan, jotka tosin risteävät monesti:
”Chemistry”, ”Pharmacology”, ”Physiology, Neuropathology, and Neurochemistry” ja “Clinical Considerations a. Model Psychosis, b. Therapeutic Use and Therapeutic Potential”.

Juttuja mm. LSD:sta, meskaliinista, DMT:sta ja sen homologeista, kärpässienestä, kannabiksesta ja DOM:sta. Paljon tiukkaa tietoa, josta luonnollisesti aika paljon on vanhentunutta.
Jos nimenomaan kemia ja farmakologia kiinnostaa niin ehdottomasti lukemisen arvoinen, mutta muille tuskin tarjoaa kovin paljoa. Vaati luonnollisesti aika paljon ennakkotietoja, jotta saa jotain irti tästä.
Kalastaja

Post by Kalastaja »

Ensimmäinen aalto: Helsingin undergroud 1967 – 1970
Toimittaneet Jukka Lindfors ja Markku Salo
Julkaisija: Kustannus Oy Odessa. 1988.
Sivuja: 225
ISBN: 951917835X

Suomen undergrounliike oli haaroittunut Turkuun ja Helsinkiin 60-luvun lopussa. Turussa oli enemmän asiallista musiikkimeininkiä kun taas Helsingissä hashis paloi ja Sperm mylvi vanhan lavalla.

Kirja on jaettu kymmeneen enemmän tai vähemmän risteävään alueeseen, jossa jokaisessa tarinan kerronta etenee vapaamuotoisten haastatteluiden/avautumisten muodossa. Haastateltavina on undergrounliikkeessä mukana olleita tyyppejä, joista osa nauttii nykyään tiettyjen alapiirien suosiosta enemmän tai vähemmän. Aika suuri osa kirjasta käsittelee tämän tiiviin vain muutaman kourallisen henkilöä sisältäneen Helsingin undergroundin toimia. Haastattelut ovat aika pitkälti kirjoitettu suoraan puhekielenä sen enempää muokkaamatta, joka tuo hyvän ja rehellisen kaverihenkisen tunnelman kirjalle. Pilven poltosta ja LSD:n (jota kirjassa kutsutaan huvittavasti tripiksi) ja muiden psykedeelien (kärpässienet, Hyoscyamus niger, Datura stramonium ja meskaliini) ottamisesta ja myymisestä puhutaan välillä todella avoimesti ja kohtuullisen hauskastikin.

Jos suomalaisen psykedeelikulttuurin varhaisvuodet kiinnosttaa kannattaa ehdottomasti lainata lähimmästä kirjastosta.


Nyt muutama mahtava Council on Spiritual Practicesin julkaisu.

Entheogens and the Future of Religion
Toimittanut Robert Forte
Julkaisija: the Council on Spiritual Practices. 1997
ISBN: 1-889725-04-8 (pehmeäkantinen)

Image

Todella hyvä kirja, joka käsittelee psykedeelien uskonnollista käyttöä ja yleisesti uskontoa ja etenkin uskonnollisia kokemuksia. Kirjassa on esseitä monilta alan huippunimiltä (mm. Hofmann hieno essee astien ja absoluuttisen maailman luonteesta ja siitä miten uskonnollisen kokemuksen voi sitoa siihen & todella hyvä Forten haastattelu Wassonin kanssa ’Wassonin viimeisimpiä haastatteluita’).

Ehdottomasti hankkimisen arvoinen kaikille, joita kiinnosta psykedeeleissä muukin kuin se mihin reseptoriin ne sitoutuvat tai ”ne hullut hallusinaatiot”.

Lisäinfoa: http://www.csp.org/practices/entheogens/EFR.html

Psychoactive Sacramentals: Essays on Entheogens and Religion
Toimittanut Thomas B. Roberts, Ph.D.
Julkaisija: the Council on Spiritual Practices. 2001
ISBN: 1-889725-02-1
Sivuja: 290

Image

Saman tyylinen kirja kuin Entheogens and the Future of Religion, mutta jotenkin vähän vaisumpi. Vähän enemmän esseitä ja sitä myöten laatu vaihtelee enemmän.
Muutamia todella hyviä esseitä, mutta joukossa myös muutamia jotka eivät mielestäni kuuluisi laisinkaan joukkoon (mm. David Prestiin ja Jerome Beckin Strychnine and Other Enduring Myths: Expert and User Folklore Surrounding LSD).

Jonkin verran heikompi ja hörhömaisempi kuin Entheogens and the Future of Religion, mutta kuitenkin loistavaa luettavaa hyvin pitkälti.

Lisää infoa: http://www.csp.org/ps/PS.html


Cleansing the Doors of Perception: The Religious Significance of Entheogenic
Plants and Chemicals

Huston Smith

Image

Kirjasta on julkaistu muutamakin eri laitos: kovakantinen Jeremy P. Tarcher/ Putnam julkaisu vuodelta 2000; pehmeäkantinen Sentient Publications julkaisu vuodelta 2003 ja the Council on Spiritual Practicesin De luxe laitos vuodelta ?

Huston Smith on yksi suurimmista uskontotieteilijöistä maailmassa ja hänen kirjojaan vertailevasta uksonotieteesä on myyty miljoonia. Ikävä kyllä Smithin kirjoja ei ole vieläkään käännetty suomeksi vaikka niille menekkiä varmasti olisikin.
Psykedeeleihin Smith on ollut kosketuksissa mm. muutamassa peyoterituaalissa ja Phanken Harvardissa suorittamassa pitkäperjantain kokeessa. Smith onkin kirjoittanut psykedeeleistä jonkin verran ja nyt ne kaikki esseet ja artikkelit on koottu tähän kirjaan yksien kansien väliin hieman toimitettuina.
Esseiden ja artikkelien taso vaihtelee. Osa esseistä on 60-luvun alusta, ja tuntuukin että niissä käsiteltävät asiat on lukenut jo moneen kertaan aikaisemminkin. Smith suhtautuu psykedeeleihin hyvin järkevästi ja käsittelee niiden uskonnollista käyttöä monestakin näkökulmasta. Tärkeimpänä Smith pitää uskonnollista elämä, ei uskonnollista kokemusta tai etenkään sitä miten sen on saavuttanut

Smithin kirjoitustyyli on välillä aika töksähtelevää, mutta pääpiirteittäin miellyttävää ja näppärää. Smith ei tarjoa mitään ”How to” –opasta vaan esseet ja artikkelit ovat filosoofista pohdiskelua ja tieteellistä selontekoa aiheesta. Ehdoton valinta jokaisen aiheesta kiinnostuneen kirjahyllyyn.

Lisää infoa: http://www.csp.org/cdp/CDP.html
immuzu

Post by immuzu »

Kiitos kalastaja! nostan hattua näille. olen löytäny monia hyviä opuksia täältä 8)
User avatar
Ayrenum
Lepakko
Posts: 210
Joined: Tue 17 Apr 2007, 10:37

Post by Ayrenum »

Kalastaja wrote:Ensimmäinen aalto: Helsingin undergroud 1967 – 1970
Ihan hauska kirja oli kyllä, mutta paikoitellen tuntui jotenkin rasittavalta lukea, ts. sanan säilä olisi paikoin voinut lentää terhakamminkin (tai sitten editorin sakset). Mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen joka tapauksessa, jos aihe vähänkään kiinnostaa. Ja ketäpä ei kiinnostaisi? Ei Suomalaisen alakulttuurin psykedeliaa ole liiemmin avoimesti kirjallisuudessa käsitelty.

Odotan kyllä innolla että pääsen tutustumaan tähän listaan kunnolla. Hienoa duunia teet, Kalastaja, suuri arvostus tästä.
olet oikeassa.
Vauhti
Tuppisuu
Posts: 10
Joined: Sat 13 May 2006, 22:16
Location: Barcelona, Amsterdam, Pariisi, Turku, Torino, Helsinki, Tampere

zadam

Post by Vauhti »

Mahtava postaus Kalastajalta. Harmittaa että näitä kirjoja saa suomesta todella harvoin ja että ne maksavat niin paljon.

Ainoat kirjat jotka itseltä löytyy aihepiiriin liittyen on:

Myrkkykasvit: Jouni Paarlahti ja WSOY 2005, ISBN 951-0-30079-9
Kiva kirja, vaikkei suinkaan läheskään kaikkia edes Suomessa kasvavia "myrkyllisiä" kasveja luetellakaan.

Indoor Marijuana Horticulture; The Indoor Bible: Jorge Cervantes 2002, ISBN 0-9541855-0-1
Todella hyvä kirja,vaikkakin hamppuforum ja hupu2 tietääkin paljonkin enemmän aiheesta nykyisin, niin kirjana hyvä. Hyppii paikasta toiseen mutta kuitenkin...
Vanhaliitto.
Kalastaja

Re: zadam

Post by Kalastaja »

Vauhti wrote:Mahtava postaus Kalastajalta. Harmittaa että näitä kirjoja saa suomesta todella harvoin ja että ne maksavat niin paljon.
Tack så mycket, tack så mycket.

Netistä saa kaikkea. Saksan amazonin "marketplace" on yleensä halvin. Postikulut ovat vain 3€/per kirja (halvempaa kuin mennä bussilla kirjakauppaan). Jenkkilän amazonista saa tietysti myös halvalla, etenkin nyt kun dollarin kurssi on ihan pohjalukemissa. Postit jenkkilän "marketplacesta" ovat 10$/per kirja. Yleensä kun olen ostanut jotain ja vertaillut eri paikkojen hintoja (mukaan laskettuna postit) niin lähes aina Saksan amazonin marketplace on halvin. Jos metsästää jotain harvinaisempia kirjoja niin Jenkkilän amazoni tai muut vievät todennäköisesti voiton.


Kaikki seuraavista ovat pääasiallisia kirjakauppoja:

Botanical Preservation Corps
Myy kaikkea aiheeseen liittyvää, mutta etenkin laaja ja halpa
kirjavalikoima. Jonathan Ottin kirjojen ainoa tukkumyyjä.

http://www.botanicalpreservationcorps.com/

Amazon
Kaikki nyt tämän varmaan tietä, mutta hyvin pelaa aina ostot sieltä.

Kannattaa vertaila vähän hintoja, eri maiden markkinapaikoilla eri myyjät, joten hinnat voivat vaihdella todella paljon. Kannattaa aina pitää myös mielessä postikulut.
Esim. saksan markkinpaikalla postikulut 3€ per kirja, jenkeissä 10$ per kirja ja briteissä 5 £ per kirja (markkinapaikalta saa usein paljon halvemmalla, kuin itse amazonin myymälästä).

http://amazon.com/
http://amazon.de/
http://amazon.co.uk

Half.com
Ebayn pitämä kirjojen myyntipalsta, useimmiten uusimmat kirjat vähän halvempia kuin muualla.

http://www.half.ebay.com/

The Book Depository
Brittiläinen kirjakauppa, joka tarjoaa halpoja hintoja ja ainakin tällä hetkellä ilmaista postitusta jopa Suomeen.

http://www.bookdepository.co.uk/

Muutamia muita myyntipalstoja:

http://www.bookfinder.com/
http://www.abebooks.com/
http://www.alibris.com/
http://www.ilab-lila.com/

Flashback Books
Keskittynyt vaikeasti saatavien ja enemmän kulttihenkisten teosten ympärille. Ikävä kyllä eivät ole päivittäneet sivujaan todella pitkään aikaan, joten hinnat muuttuneet täysin ja (suurinta) osaa tuotteista ei enää ole myynnissä. Sähköpostilla saa valikoiman selville.

http://www.flashbackbooks.com/

Nachtschatten Verlag
Sveitsiläinen kustantamo, joka julkaisee psykoaktiivsia aineita koskevia kirjoja. Jotain englanninkielisiäkin kirjoja myynnissä.

http://www.nachtschatten.ch/nv_main.htm

FS Book Company
Todellisten, enemmän tai vähemmän, underground kirjojen myymälä. Kaikkea psykoaktiivisista kasveista ja aineista. Tarjoaa, aika huimaan hintaan tosin, jotain todellisia aarteitakin.

http://www.fsbookco.com/

Moksha Press
Lukuisten harvinaisten Troute´s Notesien myyjä.

http://www.entheobiblica.com/index.htm

EntheoShop
Myy muun muassa Integrationin numeroita.

http://shop.entheogene.de/osc/index.php?cPath=23

Ronin Publishing
Ronin nimensä mukaisesti julkaisee aika paljon alan kirjallisuutta (mm. John Lillya, Timothy Learya ja paljon kasvatukseen ym. liittyvää tekstiä).

http://www.roninpub.com/


------

Lisään tähän vielä suomalaisia kirjakauppoja. Suomalaiset ovat siitä hyviä, että toimituksen pitäisi olla nopea (tosin joskus tullut esim. jenkeistä parissa päivässä, kun kotimaiselta saanut odottaa viikon kaksi tilausta), ja tilauksen voi yleensä maksaa pankkisiirrolla toisin kuin ulkomaisille, jotka hyväksyvät pääasiassa vain luottokortteja (joidenkin pankkien visa electron saattaa käydä 'esim. nordean pitäisi ehkä kenties käydä useimmille').

Booky.fi

Ei toimituskuluja mistään tilauksista! Halvat hinnat, ja todella nopea toimitus.

http://www.booky.fi/

AdLibris
Pohjoismainen kirjakauppa, jolla laajat valikoimat, halvat hinnat ja suhteellisen nopea toimitusaika. Toimituskulut vain 2,90 € per tilaus.

http://www.adlibris.com/

Akateeminen Kirjakauppa

Selkeästi kallein mainituista suomalaisista. Kirjat saa tilattua liikkeeseen, josta ne voi hakea ilman toimituskuluja (postin kautta aika kalliit postikulut). Plussana tyylikkäät ja siistit liikkeet.

https://www.akateeminenkirjakauppa.fi/
User avatar
Miasma
OD
Posts: 1486
Joined: Wed 28 Jun 2006, 23:53
Location: Kellari

Post by Miasma »

Kalastaja kiitoksia linkeistä! Nyt pääsen taas laajentamaa kotikirjastoani. :D
Niin kiitoksia myös noista arvosteluista.

Miasma tekee kunniaa
"Jesus! Did I say that? Or just think it? Was I talking? Did they hear me?"
"Life is a joke and death is the punchline."
User avatar
Ayrenum
Lepakko
Posts: 210
Joined: Tue 17 Apr 2007, 10:37

Re: zadam

Post by Ayrenum »

Vauhti wrote:Harmittaa että näitä kirjoja saa suomesta todella harvoin ja että ne maksavat niin paljon.
Amazon.comista saa tilattua vaikka mitä, nykyään joillakin pankeilla taitaa vieläpä toimia visa electron, eli ei tarvitse edes aitoa visaa. Ja jos tarvitseekin niin jollain kaverilla saletisti on. Ja hinta on lopulta kalleimmillaankin halpa, jos ostaa kirjan josta riittää vuosiksi. Moni käyttää parin kirjan verran yhteen baari-iltaan... :)
olet oikeassa.
User avatar
CharlieBigPpotato
Kameleontti
Posts: 692
Joined: Mon 20 Feb 2006, 11:53

Post by CharlieBigPpotato »

Ainakin Sammon Visa Electron käy Visana amazon.comissa.
If the falling tide can turn and then recover, all alone we must be part of one another
User avatar
CharlieBigPpotato
Kameleontti
Posts: 692
Joined: Mon 20 Feb 2006, 11:53

Post by CharlieBigPpotato »

The Varieties of Psychedelic Experience, by Masters & Houston (pdf):
http://www.erowid.org/library/books_onl ... rience.pdf
If the falling tide can turn and then recover, all alone we must be part of one another
The Real Blunt
Karvakuono
Posts: 31
Joined: Mon 30 Oct 2006, 14:27

Post by The Real Blunt »

Stanislav Grof : The Holotropic Mind
http://www.amazon.co.uk/Holotropic-Mind ... 319&sr=8-1

Kirjan hienointa antia on Grofin tutkimat ennen syntymää ja syntymän aikana syntyvät muistot ja kuinka muuntuneissa tajunnan tiloissa nämä muistot käydään uudelleen läpi. Näiden muistojen alitajuinen vaikutus käytökseen yksilöllisellä sekä yhteiskunnallisella tasolla on merkittävä.

Grof käsittelee myös transpersoonallisia kokemuksia, edellisen elämän kokemuksia ja edelleen käy läpi kaikenlaista huuhaata, mikä mielestäni syö uskottavuutta muuten niin laadukkaalta tutkimukselta. Kirjassa on paljon "new age"-huuhaalta vaikuttavaa spekulointia, mutta se annettakoon Grofille anteeksi, sillä transpersoonallisella tietoisuuden tasolla varmasti kaikki tuntuu mahdolliselta.

Kannattaa ehdottomasti lukaista tämä kirja jos kiinnostaa ymmärtää mitä voimakkailla psykedeelimatkoilla monesti tapahtuu, mistä ahdistukset ja harmonian ja rajojen sulamisen tunteet saattavat hyvinkin johtua.
Forty-seven percent encountered otherworldly beings, variously described as clowns, elves, robots, insects, E.T.-style humanoids, or "entities" that defied description.
Ahab

Re:

Post by Ahab »

Kalastaja wrote:...Mielen ja rakkauden kasvit

Koska huumekasvi osio on se minua kiinnostavin, luin sen erityisen tarkasti, jopa etsien sieltä virheitä. Vihreitä pelkästä huumekasvi osiosta löytyykin vaikka muille jakaa, ikävä kyllä. Seuraavassa listaus mielestäni niistä pahimmista ja räikeimmistä ja korjaus niihin (korjaukset sinisellä :) ...
Oletko ajatellut lähettää tuota listaa kustantajalle/kirjoittajille jos vaikka tekevät joskus toisen painoksen.
Kalastaja

Re: Psykedeliaa tietokirjoissa: arvosteluja ja esittelyjä

Post by Kalastaja »

Mielestäni Mielen ja rakkauden kasvit on niin epäjohdonmukainen ja tyyliltään täysin vääränlainen, että ainoa oikea paikka sille on kirjastonhyllyillä pölyttymässä. Uusi laitos ei tuota kirjaa voi oikein pelastaa. Vaatisi ennemmin uuden kirjan, jossa olisi vähemmän kasveja, jotta tekijät voisivat perehtyä vähän paremmin valitsemaansa aiheeseen.

Voisihan sitä tieysti Piipolle pistää vaikka sähköpostia, ja kysyä vähän noista ihmeellisistä tyylivalinnoista.
Ahab

Re: Psykedeliaa tietokirjoissa: arvosteluja ja esittelyjä

Post by Ahab »

No joo mutta on toi näistä nykyisistä kirjastoistakin löytyvistä kasvikirjoista mun mielestä tähän asti paras (olematta sitten kuitenkaan niin mahtava mutta ihan vaan muihin verratessa). Tietysti toivon että tulevaisuudessa uskalletaan mennä hieman pidemmälle.
Kalastaja

Re: Psykedeliaa tietokirjoissa: arvosteluja ja esittelyjä

Post by Kalastaja »

Joo, siis eihän tuo sinällään mitenkään huono ole. Siinä on paljon hyviä juttuja, ja esimerkiksi lopun šamanismiartikkeli on hyvä lisä. Ehdottomasti suurin puute (ja se mikä tekee kirjasta erittäin heikon) on lähteiden puuttuminen. Lähteitä tarvittaisiin, koska kirja on tietokirjan/ensyklopedian omainen, ja kirjoittajilla ei ole tarvittavaa pätevyyttää/osaamista kirjoittamistaan aloista. Mielen ja rakkauden kasvit käsittelee esimerkiksi kasvien farmakologisia ominaisuuksia välillä hyvinkin monipuolisesti, mutta aineiston luotettavuus on hyvin kyseenalaista, koska kummallakaan kirjoittajalla ei ole minkään sortin muodollista pätevyyttä alalta. Mielestäni farmakologioita yksinkertaistetaan aika paljon, jotta ne on saatu pakattu helposti ymmärrettävään muotoon.
Suurin virhe on kuitenkin välillä häpeillä, ja pelotella "huumeilla", ja välillä taas puhua tiettyjen kasvien käytöstä ja vaikutuksista hyvinkin avoimeen ja positiiviseen sävyyn. Esimerkiksi eri koisokasveista puhutaan täysin erilailla, vaikka vaikuttavat aineet ovat oikeastaan samat.
User avatar
tropic
Apteekki
Posts: 339
Joined: Tue 20 Dec 2005, 23:44

Re: Psykedeliaa tietokirjoissa: arvosteluja ja esittelyjä

Post by tropic »

Olen suunnitellut laittaa seuraavat kirjat tilaukseen, mutta rahaa ei ole ainakaan liikaa, joten jos joku (esim Kalastaja) on lukenut tai tutustunut joihinkun seuraaviin kirjoihin, niin olisin kiitollinen jos saisin jonkun toisen kuin vain oman mielipiteeni siihen, että kannattaako seuraaviin kirjoihin sijoitaa yhteensä n. 200e, toisiakin vaihtoehto kirjoja voi suositella, mikäli jokin toinen vaikuttattaisi ehdottomasti paremmalta sijoitus kohteelta.

Lista:

The Holotropic Mind: The Three Levels of Human Consciousness and How They Shape Our Lives 15,50 €

Ayahuasca: The Visionary and Healing Powers of the Vine of the Soul 15,50 €

Dmt: The Spirit Molecule: A Doctor's Revolutionary Research Into the Biology of Near-Death and Mystical Experiences 15,50 €

Plants of the Gods: Their Sacred, Healing, and Hallucinogenic Powers: 25,60 €

Psychedelics Encyclopedia 32,40 €

Requiem for a Dream ) 14,60 €

Mielen ja rakkauden kasvit 39,70 €

Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa 7,90 €

Kaupunkishamaani 17,70 €

Joo eli tarkoituksenani olisi hommata vastaavanlaisia kirjoja hyllyyn lisää. Kuulisin mielellään jonkun mielipiteen että kannattaako sijoittaa noihin edellä mainittuihin kirjoihin ropoja?
Can it be all so simple?
User avatar
eNZYMe
OD
Posts: 1024
Joined: Wed 26 Mar 2008, 07:42

Re: Psykedeliaa tietokirjoissa: arvosteluja ja esittelyjä

Post by eNZYMe »

Ihan vinkkinä jos tilaa enemmän englanninkielisiä kirjoja, niin jenkkilän amazon.com on halpa mesta. Dollarin kurssi tokiheilahtelee harva se viikko. 3 viikkoa sitten oli 0.68€, nyt about 0.73€.

Tuolla ei ole postikulut todellakaan pahat ja kirjoja saa tilata suomeen ilman tullia n ~150€ saakka (kannattaa selvittää tarkka raja, mutta mulla tullut 100-120€ tilaukset ihan hyvin ilman mitään lisätullauksia)
User avatar
tropic
Apteekki
Posts: 339
Joined: Tue 20 Dec 2005, 23:44

Re: Psykedeliaa tietokirjoissa: arvosteluja ja esittelyjä

Post by tropic »

Tilasin seuraavat kirjat:

The Holotropic Mind: The Three Levels of Human Consciousness and How They Shape Our Lives

Ayahuasca: The Visionary and Healing Powers of the Vine of the Soul

Dmt: The Spirit Molecule: A Doctor's Revolutionary Research Into the Biology of Near-Death and Mystical Experiences

Plants of the Gods: Their Sacred, Healing, and Hallucinogenic Powers

Psychedelics Encyclopedia

Requiem for a Dream

Noin huntilla adlibris:lta.
Can it be all so simple?
Ahab

Re: Psykedeliaa tietokirjoissa: arvosteluja ja esittelyjä

Post by Ahab »

tropic useammasta noista kirjoista löytyy juttua näiltä forumeilta. hakuhaku.
User avatar
tropic
Apteekki
Posts: 339
Joined: Tue 20 Dec 2005, 23:44

Re: Psykedeliaa tietokirjoissa: arvosteluja ja esittelyjä

Post by tropic »

Jepjep. Huomasin kyllä, mutta taas sitä vaan tuli hätiköiden tiedusteltua asioita jotka ovat kyllä foorumilla löydettävissä. : D
Can it be all so simple?