zero wrote:veikkaisin kumminkin että jokainen haluaa tuotoksen mahdollisen nopeasti valmiiksi.
Todennäköisesti, tuohan on lähinnä henkilökohtainen mieltymykseni jatkuvasti haastaa itseäni ja katsoa kuinka monta tuntia kestän tauotonta kattilansekoitusta paikallaan seisten, samalla myös laulaen tauotta, meditatiivisesti keskittyen pelkkään intentioon... Lähinnä sen takia, että kun annan Ayalle kaikkeni, hän antaa uskomattoman paljon vastineeksi.
Voisin tähän laittaa jonkinlaisen ohjeen valmistukseen.
Tarvittavat välineet:
2-3l kattila
pulloja, kattiloita tai muita astioita joihin mahtuu yhteensä noin 12l vettä
0,5l lasipullo valmiille juomalle
suppilo
kangas, jolla suodattaa kiinteä materiaali pois
Banisteriopsis caapi eli Ayahuasca-liaani: Kuivaa liaania 50-300g henkilöä kohti, tuoretta 200-600g. Ilman liaania juoma ei ole Ayahuascaa, liaani on Ayahuasca. DMT-pitoiset kasvit ovat Ayan apurit ja valo valaisemaan hämärät visiot. Itse suosin voimakkaan liaanipainotteista amazonilaistyylistä juomaa, sillä hakemani vaikutus tuntuu tulevan nimenomaan liaanista, ei DMT:stä (jota kyllä sitäkin suosin isoja määriä). Myös pelkästä liaanista tehty juoma on toimivaa, ja suosittelenkin aloittamaan pelkällä liaanilla ennen kuin kokeilee DMT-pitoisten apureiden lisäämistä.
Peganum harmala: Harmalaa käyttessä helpoin tapa on pitää harmalat erillään itse juomasta, sillä tarvittavan 3-5g voi syödä helposti sellaisenaan noin 15 minuuttia ennen juomaa. Omaan makuuni harmalasta tehdyssä "huascassa" ei ole Ayan läsnäoloa, joten jos haluaa tutustua Ayaan, kannattaa käyttää caapia harmalan sijaan.
Psychotria viridis, eli Chacruna: Yksi yleisimmistä lisukkeista alkuperäisessä Ayahuascassa. Todella valoisa apuri, joka tuo kirkkaan valon hämäriin visioihin. Yleensä ainakin 50g henkilöä kohti, usein enemmän.
Diplopterys cabrerena, Chaliponga, Chagropanga: Oma vakiolisukkeeni. Synkempi kuin Chacruna, ehkä hieman pelottavampi. Omaan makuuni voimallisempi. Energisen sähköinen apuri. Määränä yleensä 5-100g henkilöä kohti. Alkuun suosittelen kokeilemaan pieniä, muutaman gramman annoksia.
Acacia confusa: Toinen vakiolisukkeeni, värikkään visuaalinen, voimakkaan DMT-pitoinen apuri. 5-40g henkilöä kohti. Jo 5 grammaa jonkin muun apurin kuten chalipongan kanssa voimistaa visioita huomattavasti. 40g kerta-annoksena chalipongan kanssa ohittaa vahvuudellaan kevyesti breakthrough-annoksen freebase-DMT:tä. Ja kestää paljon pidempään. En suosittele kokeilemaan, sen verran äärimmäisestä olosta on kyse.
Mimosa hostilis, Jurema: Omaan makuuni kaikista maanläheisin apuri. Toisaalta myös kaikista haastavimman makuinen ja voimakkaimman nausean aiheuttava. Annostelu 5-40g henkilöä kohti. Alkuun suosittelen pieniä annoksia.
Muut lisukekasvit:
Itse käytän usein myös joitakin muita, ei DMT-pitoisia lisukekasveja, joilla voi säädellä Ayahuascan vaikutuksia. Alkuun niitä ei kannata lisäillä ollenkaan, vaan vasta kun on kokemusta pelkästä huascasta.
Mapacho eli Nicotiana rustica: Henkien ravinto, voiman lähde... Yksi rakkaimmista apureistani. Shipibo-intiaanien kasvattamaa luomumapachoa...

Itse käytän Ayahuascan seassa noin 3-6g annosta kohti. Jos joku muu on juomassa, maksimissaan 0,2g annosta kohti, sillä omat annokseni olisivat tappavia. Todella tärkeä myös poltettuna rituaalin aikana. Yleistyökalu, todella monin tarkoituksiin, jos sitä osaa käyttää.
Todella vaarallinen korkean nikotiinipitoisuutensa vuoksi, suosittelen varovaisuutta!
Guayusa eli Ilex guayusa: Pienet määrät pitävät virkeänä kokemuksen ajan. Parantaa huomattavasti myös juoman makua.
Toé eli Brugmansia suaveolens: Todella vaarallinen ja synkkä. Mutta kunnioituksella käytettynä todella voimallinen apuri. En todellakaan suosittele kokeilemaan, enkä käytä tätä itsekään jollen ole juomassa yksin.
Bobinsana eli Calliandra angustifolia: Tuo jonkinlaisen lempeän turvallisuuden kokemukseen, toisinaan myös eroottisuuden. Suosittelen.
Oje eli Ficus insipida: Voimistaa purgaa, terävöittää mieltä. Maistuu myös miellyttävältä. Lateksin kanssa kannattaa olla varovainen, se on myrkyllistä.
Muita mahdollisia lisukkeita on loputon lista, mm. Chuchuhuasi, Clavohuasca, Una de Gato, Abuta, Sananho, Murure, Chiricaspi, Ajos sacha, Virola jne. En niiden ominaisuuksia lähde tässä sen enempää avaamaan tällä kertaa. Lisukkeisiin kannattaa tutustua pelkiltään ennen kuin niitä alkaa lisäilemään Ayahuascaan.
Sitten itse keittämiseen:
Tässä ohjeessa tulee usein 2-4 kerta-annoksen määrät kasvimateriaaleja. Aloittakaa kokeilu pienillä määrillä, sekä tutustukaa kasveihin yksinään, ennenkuin teette niistä Ayahuascaa.
Ota kattila (2-3l) ja laita Ayahuasca-liaanit (Banisteriopsis caapi) sinne silputtuna. Lusikallinen etikkaa ja kattila täyteen vettä. Kiehuta pienellä lämmöllä kokoajan sekoittaen 3 tuntia. Tässä vaiheessa vihellellään ja puhallellaan asiaan kuuluvaa säveltä, sekä puhalletaan mapachonsavua juoman sekaan, siirtäen intentio juomaan, eli se "miksi olen juomassa tätä?". Kolmen tunnin kuluttua kaada juomat kannen välistä toiseen astiaan, niin että kasvimateriaali jää kattilaan.
(Jos käytössä on harmala Ayahuascan sijaan, aloita ohje tästä)
Nyt lisätään valo, eli Chacruna, Chaliponga, Jurema, Acacia tai muu kattilaan caapien päälle. Taas lusikallinen etikkaa ja kattila täyteen vettä. Taas kolme tuntia kokoajan sekoittaen pienellä lämmöllä. Tässä vaiheessa hyräillään ja kuiskaillaan lähes sanattomasti sopivaa laulua. Puhalletaan taas mapachoa sekaan intention kanssa. Sitten kaadetaan juoma kannen välistä talteen toiseen astiaan, niin että kasvimateriaali pysyy vieläkin kattilassa.
Nyt lisätään kaikki loput lisukkeet, eli Mapacho, guayusa, bobinsana, oje yms. Taas lusikallinen etikkaan ja kattilaan vedet. Taas kolme tuntia pienellä lämmöllä kiehuttaen ja kokoajan taukoamatta sekoittaen. Tässä vaiheessa laulu alkaa olla jo kokonaista laulua. Taas mapachonsavut ja intetio. Taas otetaan neste talteen toiseen astiaan ja kasvimateriaali pysyy kattilassa.
Nyt lisätään vain lusikallinen etikkaa ja vesi. Taas kolmen tunnin taukoamaton sekoitus ja laulaminen. Tietenkin jos pakottava tarve tulee, kuten vessassa käyminen, niin kattilan voi nostaa pois levyltä siksi aikaa. Mutta juoman valmistuksen ei tule edetä ilman läsnäoloa. Taas mapachonsavut ja intentio. Taas juoma kaadetaan toiseen astiaan ja kasvimateriaali jää kattilaan.
Tässä vaiheessa on yhteensä melkein 8-12 litraa nestettä, jotka yleensä jäävät yöksi odottamaan. Seuraavana aamuna aloitetaan haihduttaminen. Ennen sitä juoma kuitenkin suodatetaan kankaan läpi, että kaikki kiinteä kasvimateriaali jää pois. Kangas menee nopeasti tukkoon, joten kohtaa pitää vaihdella.
Haihdutus tapahtuu täyttämällä sama 2-3l kattila suodatetulla juomalla, sekä kuumentamalla sitä kokoajan taukoamatta sekoittaen pienellä lämmöllä. Tässä vaiheessa myös lauletaan, vihellellään, hyräillään sekä puhalletaan mapahcon savua intention kanssa. Kun kattilasta on haihtunut litra, nestettä lisätään uusi litra. Tätä jatkuu kunnes koko 8-12 litraa talteen kerättyä juomaa on enää yksi litra, joka haihdutetaan niin, että sen saa puolen litran lasipulloon. Nyt Ayahuasca on valmista. Loppuun vielä puhalletaan mapachonsavua pulloon sisään intention kanssa.
Kirjoitan ehkä joku toinen kerta vielä itse seremoniasta, sekä siihen liittyvistä asioista kuten lauluista ja niiden oleellisuudesta, jos joku on kiinnostunut.