TCA, trisykliset antidepressantit, tymoleptit

Keskustelua opiaateista, opioideista, bentsodiatsepiineista ja muista sedatiiveista, sekä niiden turvallisesta käytöstä.
User avatar
Velho
OD
Posts: 1975
Joined: Wed 01 Oct 2008, 20:41
Location: 920

TCA, trisykliset antidepressantit, tymoleptit

Post by Velho » Fri 17 Aug 2018, 12:36

Päätin nyt perustaa topikin tähän lääkeaineryhmään kuuluvien lääkkeiden informaatio ja käyttökokemuksia ajavaa textii!

Itellä alotettii kesäkuussa triptyl 50mg 1/2-2×50mg dosena (jos joku vois yhistää triptyl/klotriptylin tähän tai tehö kuten parhaaksi kokee jos poistetaan) triptyl on ilta/yö lääkkeenä unettavuudensa takia

Amitriptyliini on trisyklinen masennuslääke, eli kemiallinen nimi on dibentsosykloheptadieeni. Lääkkeen toi markkinoille lääkeyhtymä Merck tuotenimellä Elavil vuonna 1961. Vähäisinä annoksina (n. 30-50 mg/vrk), amitriptyliiniä käytetään kipukynnyksen nostamiseen

Ja eile alotettiin noritren (Nortriptyliini ) 50mg 1/2-1×50mg päivä käyttöön lähinnä ahdistusta poistamaan ja nyt ekan kerran otin sen 25mg ja huomaan jonkin sortin euforiaa ja rauhoittumista ja mielialan kohenemista toki pohjilla on myös 1×1mg alpratsolaami,1/2×2mg klonatsepami,~2mg aamulla ja äskön ~1.5mg buprenorfiini,3× 60/8mg duact

Mutta ainaki on hyvä fiilis eikä ahdista vaikka ksanorit lopussa mikä ahdistanu useamman päivän jo mut nyt ei.

Näitä lääkkeitähän on monia eri valmisteita ja eri käyttöaiheisiin mutta yleisimmät taitaa olla masennus&ahdistus&kivut joita näillä voidaan hoitaa

MAOI +TCA combo on tappava tai ainakin varoaika näiden lääkkeiden kanssa on 14vr kun voidaa aloittaa jompikumpi

Ite oon tyytyväinen näihin lääkkeisiin . Alpratsolaami reflatki lieveni triptylillä ja uskon näistä olevan apua moneen vaivaan :up:


Nortriptyliini kehiteltiin masennuslääkkeeksi suunnilleen samaan aikaan kuin amitriptyliini, josta nortriptyliini on johdettu. Lääke on trisyklinen antidepressantti (TCA), jonka aikaisemmin käytetty termi on tymolepti. Nortriptyliinin käyttöindikaatiot ovat olleet suurelti samankaltaiset kuin amitriptyliinin ja etenkin desipramiinin. Sitä voidaan käyttää depressioon liittyvän matalan mielialan ohella, myös kipukynnyksen kohottajana sekä apuna tupakoinnin lopettamisessa. Lisäksi lääkkeellä on stimuloiva vaikutus.

Eräänä erityisenä spesifikaationa, on mainittu nortriptyliinin soveltuvan estyneisyydestäkärsivien henkilöiden masennuksen hoitoon: stimulanssi-vaikutuksensa peristeella. Nortriptyliinillä ei ole todettu olevan, joistakin toisista TCA-ryhmän depressiolääkkeistä poiketen, anksiolyyttistä eli ahdistuneisuuttaja tuskaisuutta poistavia hoitovaikutuksia
Eli nyt ajatuksena ku combottanu tätä ja BNZ+BUP= hyvin voimakas rauhoittuminen ja hyvä fiilis muutenkin

ehkä mä kokoon paketin näistä koneella enkä kännykällä :doh: Done

Ja btw aikalailla näillähän pystyy boostii bentsoja ja opioideja :up:
Last edited by Velho on Sun 19 Aug 2018, 08:06, edited 4 times in total.
I ain't happy but, I'm feeling glad. I got sunshine, in a bag

User avatar
Velho
OD
Posts: 1975
Joined: Wed 01 Oct 2008, 20:41
Location: 920

Re: TCA

Post by Velho » Fri 17 Aug 2018, 15:05

Täs o tälläne wikipedia copypaste


Trisyklisiä masennuslääkkeitä käytetään masennuksen hoitoon. Niitä voidaan käyttää myös pieninä annoksia lievittämään kroonisia kipuja. Trisyklisiä masennuslääkkeitä käytetään myös ennenaikaisen siemensyöksyn hoitoon.

Kipujen hoito on hyvä mut toi ennenaikanen siemensyöksy ei kyllä oo ongelma ja pari kertaa jääny kokonaan laukeematta(etenkin jos päiväs aikaan ottanut)

Trisykliset masennuslääkkeet on vanhin masennuslääkkeiden ryhmä joka otettiin käyttöön maailmalla 1950-luvulla ja Suomessa 1960-luvun lopulla. Trisyklisillä masennuslääkkeillä on lievää masennusta lievittävää vaikutusta, jonka uskotaan perustuvan serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinoton estämiseen. Trisyklisistä masennuslääkkeistä Suomessa käytetään ainakin amitriptyliinia, doksepiinia, nortriptyliinia, trimipramiinia ja klomipramiinia.

Yleistä
Trisyklisten masennuslääkkeiden käyttöä on vähennetty sillä SSRI- ja MAOI-lääkkeillä on jonkin verran vähemmän sivuvaikutuksia. Lisäksi trisykliset masennuslääkkeet voivat aiheuttaa hermosto- tai verenkierto-ongelmia kuten suun kuivumista ja sydämen rytmihäiriöitä. Niillä on SSRI-lääkkeitä useammin lihottavaa sivuvaikutusta, ne väsyttävät enemmän ja voimistavat enemmän alkoholin vaikutuksia. Lisäksi niiden yliannostus on vaarallisempi kuin modernien lääkkeiden. On kuitenkin masennustiloja ja -potilaita, joille trisykliset lääkkeet tuovat enemmän apua.


Kun trisyklistä masennuslääkettä annetaan depressiosta kärsivälle potilaalle, mielialan kohoaminen ja depressiivisten ajatusten väistyminen ei ala heti vaan yleensä vasta 2-3 viikon kuluttua. Hoitovaikutus ilmenee viiveellä myös uudemmissa masennuslääkkeissä, eikä viiveen syytä tarkkaan tiedetä. Terveelle ihmiselle trisyklinen masennuslääke ei aiheuta mielialan kohoamista vaan lähinnä sivuvaikutusten kaltaisia oireita.

Trisyklisiä masennuslääkeitä käytetään myös kroonisen kivun lievitykseen ja migreenin ennaltaehkäisyyn.

Trisyklisten masennuslääkkeiden nimi juontuu niiden kemiallisesta rakenteesta. Kaikkien trisyklisten lääkkeiden rakenteessa on kaksi bentseenirengasta, joiden väliin jäävä kolmas rengas koostuu etyleenisillasta ja propyyliamiinisivuketjusta. Ensimmäinen trisyklinen masennuslääke oli imipramiini. Myöhemmin kehitetyt trisykliset masennuslääkkeet ovat rakenteeltaan imipramiinin kaltaisia ja ne eroavat toisistaan sivuketjun osalta.

Metabolia
Noin joka 20. aikuisella trisykliset masennuslääkkeet hajoavat tavallista hitaammin. Nämä potilaat eivät siedä tavanomaisia annoksia. Tämä perinnöllinen ominaisuus voidaan selvittää farmakogeneettisellä testillä

Vaikutus elimistössä
Trisykliset masennuslääkkeet estävät serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinottoa aivoissa. Trisyklisillä masennuslääkkeillä on lisäksi voimakas muskariinireseptoreita salpaava antikolinerginen vaikutus, mikä johtaa parasympaattisista hermopäätteistä vapautuvan asetyylikoliinin vaikutusten vähenemiseen

Sivuvaikutukset ja terveysriskit
Pitkään jatkunut trisyklisten masennuslääkkeiden käyttö puolitoistakertaistaa riskin sairastua alzheimerin tautiin. Trisyklisten masennuslääkkeiden antikolinerginen vaikutus saattaa aiheuttaa lisäksi häiriöitä potilaan verenkierrossa, rauhastoiminnoissa kuten hormonien erityksessä, ruoansulatuksessa, virtsaelinten toiminnoissa sekä unen- ja lämmönsäätelyssä. Trisyklisten masennuslääkkeiden käyttöön liittyy usein myös lihomista. Trisyklisten masennuslääkkeiden käyttöön liittyy myös riski saada sydän- ja verenkiertoelimistöön kohdistuvia haittavaikutuksia.

Muita antikolinergisiä haittavaikutuksia ovat esimerkiksi muistin ja ajatustoimintojen heikkeneminen, kiihtyneisyys, sekavuus, näköhäiriöt ja hallusinaatiot. Trisyklisten masennuslääkkeiden käyttö lisää myös luunmurtumien riskiä.

Joillain trisyksilillä masennuslääkkeillä on myös yleistä kipuaistia turruttavaa vaikutusta. Näiden lääkkeiden käyttäjille pitäisi järjestää säännöllinen hammaslääketieteellinen seuranta, koska lääkitys voi johtaa siihen, että hammasmätä vaurioittaa hampaita ilman että hampaat oireilevat. Myös syljeneritystä vähentävä vaikutus ja verenkiertoa heikentävä vaikutus lisäävät osaltaan hammasvaurioiden riskiä.

Eräät trisykliset masennuslääkkeet, kuten Surmontil (trimipramiini), saattavat aiheuttaa masennusta sekä itsemurhia tai itsemurhayrityksiä myös silloin, kun lääke määrättiin muuhun kuin masennuksen hoitoon, eikä potilas ollut masentunut ennen lääkehoidon alkua. Tämä riski on suurin alle 25-vuotiailla potilailla.

Yhdessä ns. MAO-estäjien eli inhibiittorien (MAOI) kanssa ei saa mitään trisyklistä antidepressanttista lääkeainetta käyttää. Siitä saattaa aiheutua hengenvaarallinen tila nimeltä serotoniinioireyhtymä.

Lääkityksen lopettaminen ja vieroitusoireet
Trisykliset masennuslääkkeet voivat aiheuttaa äkillisesti lopetettaessa voimakkaan kolinergisen reaktion elimistössä. Kolinergisia vieroitusoireita ovat esimerkiksi syljen erityksen lisääntyminen, virtsaamispakko, ripuli, vatsakrampit ja hikoilu. Lisäksi potilaat voivat kokea unihäiriöitä ja jopa maanisia oireita. Myös liikehäiriöitä kuten ataksiaa ja parkinsonismia on kuvattu. Vieroitusoireiden vähentämiseksi trisyklisten masennuslääkkeiden käytön lopettaminen on hyvä tehdä annosta asteittain pienentäen.

Yhteisvaikutukset alkoholin ja muiden lääkeaineiden kanssa
Trisykliset masennuslääkkeet saattavat voimistaa alkoholin ja sedatiivisesti vaikuttavien lääkeaineiden vaikutusta


Tos on Triptyl aka amitriptyliinin kaava
Image

Nortriptyliini
https://fi.wikipedia.org/wiki/Nortripty ... tyline.svg (pitäs kikkailla ja pienentää visssiinkin)
Last edited by Velho on Sun 19 Aug 2018, 08:27, edited 1 time in total.
I ain't happy but, I'm feeling glad. I got sunshine, in a bag

User avatar
Velho
OD
Posts: 1975
Joined: Wed 01 Oct 2008, 20:41
Location: 920

Re: TCA

Post by Velho » Sat 18 Aug 2018, 17:59

No nyt jos postaus ei katoais....

Niin tänä aamuna kokeilin 50mg nortirenii ja siihe päälle 0.5mg klonatsepamia ja 1mg alpratsolaamia ja ofc subutex mutten ikäväkseni huomannut boostia ja olin puolittamassa 1×1mg ksalol tablettia joka meni iha reisilleen joten otin sit ne kaikki murut. Mut täs on nyt pari eri näkökantaa tohon boostimiseen joko se ei futannu tai sit kävi kuten jos syöt bentsoja enemmän että omamielipode on et on iha selvä mut totuus on jtn muuta. Nyt tarkemmin ajateltuna niin tuo lääke ei itsessään vissiin rauhoita kummemmin,
Kuitenkin tunsin hyvin voimakasta rauhoittumista yms
eli tais se boostia
(Mut kyl tol lääkkeellä on jo itsessään suht rauhoittava [ei taida pitää paikkaansa ]vaikutus ja) jopa pientä euforian poikasta havaittavissa. Kuten myös stimuloiva vaikutus.

Nyt taas triptyliä ~25mg ja 4. Subu vedot tänään joten oletettavissa oli ettei juurikaan huomaa mitään mut kyl nyt on sellane fiilis et ois sen pari mg ottanu vaik 2 pikku murua vetäsin ehkä 0,6-0,9mg ni ehkä se amitriptyliini on se jarru boosteri. Kun tää on jo itsessään sedatiivisesti vaikuttava ja käsittääkseni siinä klotriptyl-yhdisyelmä lääkkeessä tätä on boostimaan pientä määrää klooridiatsepoxidia 10mg/5mg amitriptyliinin määrää en muista.

Ja luulisin nyt kun alpratsolaamit loppu ja ehkei oo rahaa hommaa lisää niin tosta noritrenistä voi olla apua mahdollisiin psykologisiin ja fyysisiin refloihin 8)

19.8
Tuli taas otettua herättyäni tota lääkettä + 1mg klonatsepamia ja perus opioidit ja kyllähä nää jollain tasolla boostii näitä ja tasottaa muutenki
I ain't happy but, I'm feeling glad. I got sunshine, in a bag

Kasiko
Apteekki
Posts: 302
Joined: Sat 22 Aug 2015, 14:12

Re: TCA, trisykliset antidepressantit, tymoleptit

Post by Kasiko » Sat 08 Sep 2018, 08:29

Joo kyllä itellä on ainakin rauhottanu, vähentäny ahdistusta jne. Niin ihan kunnolla toimii noihin.
Oon aika säännöllisesti syöny triptyliä noin 7v ajan.
Eikä Velho nuo sun vaikutukset oo kuviteltuja ollenkaan.
Tästä pidempään käytettynä, jos lopettaa niin totaaliset reflat. Ja itellä kun ollu ilman triptyliä niin ei toimi bentsot juuri ollenkaan, eli buustiii niitä tosissaan.

puhallus
Karvakuono
Posts: 18
Joined: Sun 14 May 2017, 09:31

Re: TCA, trisykliset antidepressantit, tymoleptit

Post by puhallus » Sat 08 Sep 2018, 10:17

Triptyl aikanaan paransi uniongelmani. En enää muista dosea, mutta yöllinen heräily lakkasi, eikä sivuvaikutuksia tuntunut laisinkaan. Muutenkin mieliala nousi. Jännä kyllä sen vaikutus on sittemmin kohdallani kadonnut, vaikka välissä olikin vuosien mittainen tauko. Tietysti silloisen ja nykyisen unettomuuden mekanismit saattavat olla ihan toiset. Tulee tätä vieläkin silloin tällöin otettua muiden lääkkeiden kanssa sedaatiota buustimaan. Vähän tietty arveluttaa napsia tämän luokan lääkettä omin neuvoin, mutta mitään negatiivista sanottavaa ei vieläkään ole.

User avatar
Velho
OD
Posts: 1975
Joined: Wed 01 Oct 2008, 20:41
Location: 920

Re: TCA, trisykliset antidepressantit, tymoleptit

Post by Velho » Sat 22 Sep 2018, 11:46

Joo nuo viekkarit lääkkeen äkillisen lopettamisen jälkee on jtn semi hirveetä. Ite tos just selvitin pystynkö vetää MDMA&1/2 beige domperigonon nipsua ja selville tuli että triptyl häiritsee sit rollausta jos edes sellasta saa ni lopetin 75mg-100mg triptyliä seinään ku halusin vetää ne mut sit 2 päivän kohdalla ajatten fuck the mdma for now ja jatkoin lääkitystä ja hävis se epämääräinen selvyyden ja ne muut oudot fiilikset. Mut sit taas nortriptyliinin ei pitäs vaikuttaa rollaukseen MDMAlla mut mene ja tiedä sit.

Nyt eilen illalla otin 2×50mg triptylii yms. Ja aamulla 50mg nortriptyliiniä 1mg alpratsolaamin kylkee ja vaikka oliki nopeavaikutteinen se mustikka ja 06:40 otin ja ei viellä oo tarvinnu lisää ottaa mut tässä jossaikohtaa otan 1mg lisää alpratsolaamia buustii subu vetoja ja myöhemmin nortriptyliiniä et selviäis 2×1mg ksalolia loppu päivän kun meen töitä tekemään :up:

Ja pakko sanoa että kyllä nää tän ryhmän lääkkeet toimii niin moneen vaivaan + mukavat sivuvaikutukset jarruille ni oon erittäin tyytyväinen näihin ku omalla kohdalla kivut,ahdistus,mielialan kohotus jne lieventyneet näiden avulla ku tällä taustalla ei kipuihi tuu ku panadoli ja burana/voltaren/arcoxia ja kaikki noi aiheuttaa kaikkea paskaa pitkällä käytöllä ni ei haittaa vaikka näistä nyt jonkin sortin reflat saa jos meinaa rollailla essoilla yms :up:

EDIT Onko kukaa kokeillu azona lääkettä? Ku se on TeCA- lääke ni on vähä kiinnostanu koklaa mut ehkä pysyn näissä mitä nyt on jollei sit saa parempaa infoa azonasta
I ain't happy but, I'm feeling glad. I got sunshine, in a bag