CYP2D6, metabolia ja P450-entsyymit yleisesti

Alue, jolle kuuluu keskustelu lähinnä luonnontieteistä, tutkimuksista ja tieteellisistä löydöistä.
frapathea

CYP2D6, metabolia ja P450-entsyymit yleisesti

Post by frapathea »

CYP2D6 eli sytokromi P450 2D6 on pääosin maksassa esiintyvä entsyymi, joka vastaa useiden päihde- ja lääkeaineiden metabolisoinnista. Mm. monet opioidit, masennuslääkkeet ja stimulantit metabolisoituvat kyseisen enstyymin avulla.

Yksilöiden välillä on huomattavia geneettisiä eroja metabolisointinopeuksissa. En löytänyt kovin tarkkoja lukuja, mutta ilmeisesti n. 6-10% vaaleaihoisesta väestöstä on hitaita metaboloijia, joiden CYP2D6-aktiivisuus on vähäistä tai miltei olematonta. n. 1-2% pohjoiseurooppalaisista taasen on ultranopeita metaboloijia. Heillä on useita toiminnallisia kopioita CYP2D6-alleelista ja entsyymin aktiivisuus on huomattavasti tavallista korkeampaa.

Metabolisointinopeus näkyy eri substanssien kohdalla eri tavoin: mikäli aine hajoaa CYP2D6:n avulla aktiiviseksi metaboliitikseen (esim. kodeiini), voivat ultranopeat metaboloijat saada jo tavallisilla lääkkellisillä annoksilla voimakkaita tai jopa yliannostusoireita. Toisaalta mikäli aine metabolisoituu alkuperäistä ainetta heikommaksi metaboliitiksi (esim. useat SSRI:t), voivat hitaat metaboloijat kokea voimakkaampia vaikutuksia, ultranopeilla vaikutusten jäädessä vähäisiksi.


Oletko koskaan ihmetellyt, miksi opiaatit toimivat liian lujaa tai eivät toimi tarpeeksi, tai miksi masennus- tai psykoosilääkkeistä tulee voimakkaita oireita? Tämän entsyymin aktiivisuus kehossasi on yksi mahdollinen syy.

Itse epäilen olevani ultranopea metaboloija, sillä opioidit potkivat todella lujaa ja nopeasti pienilläkin annoksilla. Esim. 15mg kodeiinia yskänlääkkeessä saa mut jo tuntemaan oloni selkeästi päihtyneeksi.

Oon järjettömässä flunssassa ja ottanut hetki sitten tuon verran Proffaa, eli jos tässä on jotain asiavirheitä niin anteeksi ja korjatkaa, kiitos, koska mulla pyörii päässä. :D
Dazerc
Karvakuono
Posts: 17
Joined: Wed 04 Feb 2015, 09:32

Re: CYP2D6 ja metabolisointinopeus

Post by Dazerc »

Sytokromi P450 on ryhmä proteiineja joihin myös CYP2D6 kuuluu.

Humans have identified 57 human genes and more than 59 pseudogenes coding for the various cytochrome P450 enzymes.

CYPs are the major enzymes involved in drug metabolism, accounting for about 75% of the total metabolism.
Most drugs undergo deactivation by CYPs, either directly or by facilitated excretion from the body. Also, many substances are bioactivated by CYPs to form their active compounds.


Proportion of antifungal drugs metabolized by different families of CYPs.
Image
Last edited by Anonymous on Thu 18 Jun 2015, 14:14, edited 1 time in total.
Reason: Lisäsin rivinvaihdon.
frapathea

Re: CYP2D6 ja metabolisointinopeus

Post by frapathea »

Kiva nähdä asiavastauksia tähänkin ketjuun! Liittyykö muihin sytokromeihin voimakasta perinnöllistä vaihtelua niiden aktiivisuudessa? 1A2:n aktiivisuus ainakin käsittääkseni vaihtelee ruokavalion mukaan, mut 2D6 on tuolta kannalta mielenkiintoisin, kun perinnölliset tekijät voivat vaikuttaa dramaattisesti lääkeaineiden toimintaan, jopa siinä määrin että yhdelle toimimaton annos voi olla toiselle hengenvaarallinen.
Dazerc
Karvakuono
Posts: 17
Joined: Wed 04 Feb 2015, 09:32

Re: CYP2D6 ja metabolisointinopeus

Post by Dazerc »

frapathea wrote:2D6 on tuolta kannalta mielenkiintoisin, kun perinnölliset tekijät voivat vaikuttaa dramaattisesti lääkeaineiden toimintaan, jopa siinä määrin että yhdelle toimimaton annos voi olla toiselle hengenvaarallinen.
ultrarapid metabolizer – multiple copies of the CYP2D6 gene are expressed, and therefore greater-than-normal CYP2D6 function.

Mutta tuo ei ole ainoa tekijä, ilmeisesti joillain on geneettinen poikkeama joka aiheuttaa pseudogeeni CYP2D7:n tuottamaan proteiineja jotka pystyvät metabolisoimaan kodeiinista morfiinia.