IS 17.5.1935: Meskalin - uusi salaperäinen huumausaine

Alue, jolle kuuluu keskustelu lähinnä luonnontieteistä, tutkimuksista ja tieteellisistä löydöistä.
Kalastaja

IS 17.5.1935: Meskalin - uusi salaperäinen huumausaine

Post by Kalastaja »

Artikkeli (uudelleen)julkaistu Ilta-Sanomien viikonloppuliitteessä 21-22.toukokuuta 2005.

70 Vuotta sitten

Meskaliini kiinnostaa

Ilta-Sanomat kirjoitti 17.toukokuuta 1935:

”Mielenkiintoisia kokeita terveydelle vaarattomalla kaktusnesteellä.

Viime aikoina on puhuttu paljon huumausaineiden leviämisestä Euroopassa.
Tunnettujen huumausaineiden, kuten oopiumin, hashiksen, kokaiinin ja heroiinin nauttimisella voidaan aikaansaada keinotekoisesti mielenhäiriöitä. Tähän ei tosin sovi lääketieteellinen nimitys skitsofrenia, jakomielisairaus. Tajunta on kuin nukkunut. Edellä mainittujen myrkkyjen käyttäjillä se on häiriintynyt, mutta on olemassa keino havaintojen kuvaamiseksi selvästi. Tämä käy päinsä, kun nautitaan meskaliinia, jonka kotimaa on Meksiko ja jota saadaan erään kaktuslajin mehusta.

'Meskaliini-huumaus'-nimisessä teoksessa väittää professori Beringer, että meskaliini on vaaraton. Tutkijat jotka nauttivat sitä 0,1-0,4 gr annoksia joko sisällisesti tai ruiskuttamalla sitä ihon alle, kokivat aivan erikoisia sieluntiloja, jotka olivat omiaan tekemään nämä tieteelliset kokeet varsin mielenkiintoisiksi.”

”Eiköhän tässä mahda olla kysymys siitä jonkinlaisesta yliluonnollisesta henkien ja demonien maailmasta, joka aukeni ehkäpä juuri meskaliinin avulla inkojen katseille heidän uskonnollisissa juhlissaan?"Viime vaulttiin pistin tämän myös. Löytyi laatikoinpohjalta tuo leike joten kirjoitin sen uudestaan tänne.
Artikkeli on tosiaan ilmestynyt ensi kerran vuonna 1935, viimeksi meni muutamalta ohi se pieni pointti.

Kurt Beringerin kirja Der Meskalinrausch ilmestyi jo 1927, julkaisija : Verlag Julius Springer, Berlin.


Tuo inka viittaus on aika mielenkiintoinen. 1930-luvulla ainoa tunnettu meskaliinin lähde oli péyotl (Lopohophora williamsii). Péyotlea käyttivät asteekit meksikossa, inkat asustelivat Andeilla Chile- Peru- Ecuador -akselilla. Inkojen meskaliinin käyttöstä saataiin ensimmäisiä tieteellisiä viitteitä vasta 50-luvulla ja kunnolla vasta 70-luvulla ja silloin ei tietenkään ollut kyse péyotlista, joka kasvaa vain Meksikossa ja Eteläisimmässä Teksasissa, vaan Trichocereus pachanoista, San Pedrosta joka kasvaa Andeilla


Ensimmäisiä julkaistuja tutkimuksia San Pedron käytöstä Andeilla:

- Cruz Sanchez, Guillermo. "Informe sobre las aplicaciónes de la Cimora en el norte del Perú." Revista de la Farmacologia y Medicina Experimental (Lima) 1 (2): 253-258. 1948a.

- Dobkin de Rios, M. Trichocereus pachanoi: A Mescaline Cactus Used in Folk Healing in Peru, Economic Botany 22:191-94, 1968.

- Cordy-Collins, Alana & Jean Stern (editoras) Pre-Co l umbian Art Histoty: Selected Readings. Peek Publications, Palo Alto. 1977.

- Dobkin de Ríos, Marlene
1977 "Una teoria transcultural del uso de los alucinogenos de origen vegetal". In: América Indigena (Mexico) 37(2):291-304.
User avatar
Lasipallo
Moderator
Posts: 875
Joined: Wed 21 Sep 2005, 18:09

Post by Lasipallo »

Vanhat deelejä käsittelevät tekstit on mielenkiintoisia, harmi vain että monesti joutuisi osaamaan saksaa tai jotain muuta kieltä.

Tämän tekstin tyyli on parempi, kuin juuri yhdessäkään nykyisessä valtavirran julkasussa, varsinkin kun ajattelee iltalehden/sanomien nykyisiä juttuja.
They were tattooed from head to foot, and they brandished cutlasses and big clubs with spiked knobs. They shouted ferociously in their native Finnish, and they swung cutlass and club as if berserk, sometimes felling their own men in their fury.
User avatar
Asidyyli
LD50
Posts: 2147
Joined: Thu 22 Sep 2005, 15:25
Location: Hki

Post by Asidyyli »

En edes tiennyt että iltapaskan juuret ulottuvat noin pitkälle historiaan :shock:
Ahab

Post by Ahab »

Illuminati on ollut toiminassa jo pitkään :twisted:
Kalastaja

Post by Kalastaja »

Lasipallo wrote:Vanhat deelejä käsittelevät tekstit on mielenkiintoisia, harmi vain että monesti joutuisi osaamaan saksaa tai jotain muuta kieltä.
Jep, saksaa... harmittaa todella että ei tullut luettua sitä saksaa koskaan paria pelleily vuotta pidemmälle. Tämänkin päivän kirjallisuuttaa julkaistaan todella paljon saksaksi, etenkin kaikki Eurooppaa ja sen etnofarmakologiaa koskevat jutut ovat lähes ainostaan saksaksi.


"Tajunta on kuin nukkunut."- on mahtava lausahdus tuossa tekstissä.
User avatar
Lasipallo
Moderator
Posts: 875
Joined: Wed 21 Sep 2005, 18:09

Post by Lasipallo »

Törmäsin tuossa pari päivää sitten varsin mielenkiintoiseen pätkään kuusikymmentäluvun kirjasta, joka käsittelee lääkäreiden omakohtaisia kokeita mm. meskaliinin ja LSD:n parissa. Pistän tähän muutaman pätkän:
Glaser Hugo - Jännittävää lääketiedettä wrote: Kun keksittiin, että tämän kasvin vaikuttava aine oli meskaliini-niminen alkaloidi, jota voitiin valmistaa myös keinotekoisesti, oli mahdollista tarkistaa matkustajien levittämien erilaisten romanttisten tietojen paikkansapitävyys, ja useat lääkärien suorittamat omakohtaiskokeet loivat ikään kuin tieteellisen kuvan meskaliinihumalasta. Nousi myös kysymys siitä, voitiinko meskaliini ottaa käyttöön sielullisesti sairaiden käsittelyssä. Hampurilainen psykoterapeutti Walter Frederking kertoi kokeista, joita hän oli suorittanut meskaliinilla. Näihin muihin ja itseensä kohdist:miensa kokeiden avulla hän oli perehtynyt noin neljäänkymmeneen meskaliinihumalatapaukseen. Aluksi oli meskaliinia otettu puoli grammaa, eikä Frederking vielä tuntenut asiaa koskevaa kirjallisuutta. Kokeen aikana hän antoi virkatoveriensa tarkkailla itseään. »Minulle oli yllättävää», niin hän myöhemmin kirjoitti, »että tässä humalassa paljastuivat minulle ja osaksi läsnä oleville syvemmällä olevat luonteenpiirteet ja käyttäytymistavat, jotka jo jossakin määrin tunsin itselleni ominaisiksi. Muutamat pääteemat jatkuivat koko humalan ajan, kun taas paljon muuta ilmestyi tuokioksi ja katosi. Nämä teemat esiintyivät unessa vertauskuvallisina ja vaihtelevissa muodoissa.»
Glaser Hugo - Jännittävää lääketiedettä wrote: Nyt oli vielä saatava selville, oliko tämä omakohtaiskoe antanut tyypillisen tuloksen vai oliko sitä pidettävä poikkeustapauksena. Siksi Frederking pyysi muutamia muita lääkäreitä toistamaan kokeen käyttämällä samaa annosta. Mitenkään edeltäpäin valmistamatta kaikki päätyivät samaan tulokseen: tässä tilassa kävi ilmi varsinainen luonne mutta paljastui samalla koko maailma uudessa, kirkastavassa valossa, jonka piireissä he tunsivat suuresti rikastuneensa. Heidän aistimustensa kuvauksissa tämä tuli selvästi näkyviin.
Glaser Hugo - Jännittävää lääketiedettä wrote: Edellä kuvattu koe on selvästi osoittanut, kuinka voimaperäistä eläytyminen on lysergihappohuumauksessa. Tosin tulokset lääkearvoa ajatellen eivät vielä ole selvät, mutta jo nyt voidaan sanoa, että suoritettujen kokeiden perusteella saadaan vihjeitä siitä, onko tätä huumausmyrkkyä mahdollista käyttää sairaaloissa.

http://www.mv.helsinki.fi/home/tajkorho ... tiede.html
They were tattooed from head to foot, and they brandished cutlasses and big clubs with spiked knobs. They shouted ferociously in their native Finnish, and they swung cutlass and club as if berserk, sometimes felling their own men in their fury.
Kalastaja

Post by Kalastaja »

Vau... hieno löytö.


Kalle Achtén kirjoittamasta kirjasta 150 vuotta psykiatriaa, Lapinlahden sairaalan historia 1841-1991. Gummerus. 1991. Sivulta 130.
Kullekin aikakaudelle on omat hoitoideologiansa ja muotihoitonsa. Sellainen oli 1950-luvun loppuvuosina hypnoanalyysi, jonka erästä muoto kutsuttiin ”totuusseerumiksi". Potilaalle annettiin barbituraattia suoneen ja samalla hänen olleessaan huumaantuneena pyrittiin alitajuisten mekanismien selvittämiseen. Pian ilmeni, ettei tällainen hoitokeino soveltunut kuin ehkä traumaattisten stressireaktioiden hoitoon ja menetelmä vähitellen jäi sivuun.

Tämän kirjoittajan [Kalle Achté] toimiessa Hesperian sairaalassa 1960-luvun alkuvuosina ja samalla psykiatrian dosenttina yritimme kokeilla LSD-hoitoa samantapaisilla indikaatioilla, kunnes pian selvisi LSD:n vaarallisuus ja huumekäyttö, jolloin tästäkin dynaamista psykoterapiaa lyhentämään pyrkivästä menetelmästä luovuttiin nopeasti.
Kuvaa hyvin täydellistä piittaamattomuutta ja tietämättömyyttä LSD:stä kun sitä vertailee barbituraatteihin. Kun Sandoz markkinoi LSD:tä ilmaiseksi mukana taisi aina tula pieni vihkonen, jossa kerrtottiin LSD:stä ja sanottaaiin, että lääkäriin pitää kokeilla aineitta itsellään, ennen kuin antaa sitä potilaileen. Tämä on tainnut kokonaan jäädä lukemattta Kalle Achtélta.
User avatar
Lasipallo
Moderator
Posts: 875
Joined: Wed 21 Sep 2005, 18:09

Post by Lasipallo »

Lapinlahdessa suoritetut kokeet LSD:n parissa ovat muutenkin olleet aika hämärää tavaraa, suoritetuista kokeista saadut tulokset painuivat samantien unholaan.
They were tattooed from head to foot, and they brandished cutlasses and big clubs with spiked knobs. They shouted ferociously in their native Finnish, and they swung cutlass and club as if berserk, sometimes felling their own men in their fury.