Tripillä olevan ihmisen kohtaaminen, tripsitting yms.

Kertomuksia, pohdintoja ja ajatuksia kokemuksista eri tajunnantiloissa.
User avatar
wRRa
Moderator
Posts: 2233
Joined: Sat 29 May 2010, 21:30
Location: Pääsi sisällä

Tripillä olevan ihmisen kohtaaminen, tripsitting yms.

Post by wRRa »

Mä olin viime vuonna vapaaehtoisena Hollannin Psy-Fi-festareilla Psy-Help-tiimissä. Eli siis käytännössä psykefestareilla tripsitterin hommia. Meidän luo tuotiin porukkaa jotka oli akuutissa psykoosissa, paniikissa, muuten vaan peloissaan tai ahdistuksissaan, sit oli myös muutamia joilla ei tripin vuoksi suuntavaisto pelittänyt eli olivat väsyneitä mutta eivät löytäneet enää omalle teltalleen.

Ajattelin jakaa joitain omia kokemuksia trippaavien ihmisten kohtaamisesta (erityisesti, kun kyseessä on vaikea kokemus). Toivoisin saavani muiltakin lisää käytännön vinkkejä, sillä tarkoituksena olisi taas kesällä työskennellä vastaavissa projekteissa.

* Kuuntele, ole avoin, älä tuomitse. Ilmaise, että sinulle voi puhua mistä vaan, huolimatta siitä, kuinka noloilta tai omituisilta omat pelot ja huolet voivat tuntua.
* Kuuntele enemmän kuin puhu. Älä ala neuvoa trippaajaa isoissa elämäntilanteeseen liittyvissä ongelmissa (esim. pitäisikö erota parisuhteesta vai ei), anna hänen ratkaista ne itse.
* Ole läsnä, mutta älä pakota toista puhumaan, jos hänestä ei tunnu siltä.
* Fyysinen läheisyys voi helpottaa, mutta varmistu ensin siitä, että trippaava on asian kanssa ok. On parempi kysyä "Haluaisitko halata?" kuin vaan halata. Lisäksi on parempi kysyä "haluaisitko"-muodossa kuin "saanko"-muodossa (Vrt. "Haluaisitko, että pidän sua kädestä?" vs. "Saanko pitää sua kädestä?" jälkimmäisessä kysyjä ilmaisee oman halunsa, ensimmäisessä keskittyy trippaavan osapuolen haluun)
* Vaikutuksista kertominen voi helpottaa trippaajaa: Jos hänellä on vielä tripin intensiivinen vaihe menossa (esim. LSD:llä 1-6h väli, sienillä 30min-3h väli) niin muistuta häntä siitä, että trippi on nyt voimakkaimmillaan eikä kannata siis murehtia liikaa esimerkiksi siitä, pystyykö hän palaamaan takaisin vai ei.
* Muistuta trippaajalle, että hänen tilansa on ohimenevä.
* Muistuta trippaajalle, että sinä olet tässä pitämässä hänestä huolta, ja lupaa, että pidät huolen hänen fyysisestä terveydestään. Hänen ei siis tarvitse pelätä esimerkiksi kuolemaa.
* Jos olette isossa porukassa, pidä huoli, ettei trippaajan ympärille keräänny useita ihmisiä kyselemään "Oletko kunnossa?" ja tarjoamaan apuaan. Tämä ainoastaan hämmentää häntä lisää ja voi saada hänet entistä ahdistuneemmaksi.
* Fyysisen mukavuuden varmistaminen helpottaa usein myös henkistä kokemusta: Jos hänellä on kylmä, tarjoa peittoa jne.
* Trippaajaa voi ohjeistaa myös sulkemaan silmät ja hänelle voi tarjota kuunneltavaksi rauhallista musiikkia, mikäli hän on ok tämän kanssa. Älä kuitenkaan pakota häntä tekemään mitään, mitä hän ei halua tehdä.
* Joskus tekemiseen keskittyminen voi rauhoittaa oloa. Esimerkiksi piirtäminen, kävely, tanssiminen jne. voivat olla hyviä keinoja maadoittua.

Paniikkikohtaus
* Mikäli trippaaja hyperventiloi (eli hänellä on esimerkiksi paniikkikohtaus, hänestä tuntuu ettei hän saa henkeä jne) neuvo häntä hengittämään pidempään ulos ja lyhyempään sisään. Neuvo häntä laskemaan 7 kun hän hengittää sisään ja 11 kun hän hengittää ulos. Tämä voi tasata hengityksen. Voit myös selittää hänelle, että tunne siitä ettei saa henkeä voi johtua siitä, että hengittää liikaa sisään, eivätkä keuhkot pääse tämän vuoksi kunnolla tyhjentymään hapesta, jolloin uutta happeakaan ei pysty ottamaan vastaan. Tämän vuoksi uloshengitys pitää pitää pidempänä kuin sisäänhengitys. Paperipussiin hengittäminen voi myös auttaa.
* Jos trippaaja hyperventiloi, on normaalia menettää tunto kasvoista, käsistä jne. Tästä ei kannata huolestua. Epätasainen pulssi voi myös olla yksi paniikkikohtauksen oire.

Looppaaminen
* Jos trippaaja looppaa samaa ahdistavaa ajatuskelaa, hänet voi harhauttaa pois tästä kelasta. Johdattele keskustelu uusille uomille. Mikäli hän palaa aiempaan looppiin, huomio hänen kommenttinsa, ja johdattele keskustelu taas uuteen aiheeseen.

Väkivaltainen käytös
* Mikäli trippaaja on täysin sekavassa tilassa, jossa hän riehuu, huutaa tai käyttäytyy väkivaltaisesti, yksi vaihtoehto on kääriä hänet lakanaan niin, että toinen käsi on ulkona paketista, ja istua sitten päälle. Näin hänellä on hieman vapauden tuntua, mutta hän ei pysty kuitenkaan jatkamaan esim. paikkojen rikkomista. Näissä tilanteissa saatat hyvinkin tarvita apua. Trippaajaa kannattaa pitää aloillaan, kunnes hän rauhoittuu. Mikäli pystytte hoitamaan tilanteen omalla porukalla, tämä on parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi poliisin soittaminen.


Jos teiltä löytyy lisää jaettavaa, kertokaa toki. Voi olla että mäkin postailen vielä lisää.
"The Emperor... wants to conquer outer space. Yoda... wants to explore inner space, and that is the fundamental difference between the good and the bad side of the force."
sxoxyvg
Moderator
Posts: 1668
Joined: Tue 19 Jun 2007, 02:22

Re: Tripillä olevan ihmisen kohtaaminen, tripsitting yms.

Post by sxoxyvg »

Kiitti tästä! Stickyks vaan!
negatiivisesti sekaisin

<Dexma> Okei okei.
<Dexma> MÄ OLEN IHAN PERUSPANO
User avatar
tsirikli
Karvakuono
Posts: 29
Joined: Sat 31 Dec 2016, 23:18

Re: Tripillä olevan ihmisen kohtaaminen, tripsitting yms.

Post by tsirikli »

Nää on ehkä ihan itsestäänselvyyksiä, mut menköön.

- Omaan äänensävyyn ja puhenopeuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Puhu mielummin vähän liian hitaasti kuin nopeasti.
- Tuijottaminen/intensiivinen silmiin katsominen voi olla tosi huono idea.
- Trippaavaa (varsinkin vieraampaa) ihmistä kannattaa lähestyä vähän kuin lähestyisi tuntematonta eläintä, varovasti ja mielummin pienellä kaarteella kuin suoraan päin.

Oikeastaanhan noi kaikki ym. asiat on samoja, kuin miten jotain eläintä lähestytään. Hm. Ehkä se näyttäytyy näinkin et ihminen psykoottisena/tripeillään palaa lähemmäksi luontoa? :>

Ja sit vielä yks minkä olen huomannut toimivaksi. Jos joku asia trippailijaa pelottaa tai esim. tuolla yllä mainittu hengitysharjoitus ei ota luonnistuakseen, niin kannattaa koettaa ehdottaa, että haluatko että tehdään/mennään yhdessä. Joillekin kun voi olla vaikeaa edes laskea tarpeeksi pitkälle samalla kun hyperventiloi. Joskus voi olla hyötyä avata vaikka kännykällä joku tällainen näkyville ja ohjeistaa että hengitä laatikon mukana, nenän kautta sisään ja suun kautta ulos:

Image

Toimii muuten myös ahdistuksenpoistajana kätevästi, kun hengitys rauhoittuu niin usein rauhoittuu sykekin ja mieli :>