Kirjoituspyyntö psykedeelejä käyttäneille

Kertomuksia, pohdintoja ja ajatuksia kokemuksista eri tajunnantiloissa.
Gradupete
Tuppisuu
Posts: 7
Joined: Fri 08 Aug 2014, 17:02

Kirjoituspyyntö psykedeelejä käyttäneille

Post by Gradupete »

Hei,

Teen Turun yliopiston sosiologian oppiaineeseen Pro gradu – tutkielmaa, jossa aion tutkia psykedeelien käyttöä. Tarkoituksena on kerätä käyttäjien omia kokemuksia ja tuottaa näin uutta tieteellisesti ja yhteiskunnallisesti olennaista tietoa, toivottavasti mahdollisimman vuorovaikutuksellisesta lähtökohdasta tutkijan ja tutkittavien välillä.

Minulle on erittäin tärkeää, että teen tutkimusta tutkittavien ehdoilla. Aiheen arkaluonteisuuden vuoksi otan parhaani mukaan huomioon eettiset ongelmakohdat. Anonyymisoin käyttämäni aineiston, eli varmistan muun muassa tekstiä muokkaamalla, ettei ketään voi esimerkiksi raportissa käyttämistäni tekstilainauksista tunnistaa, kuitenkin samalla säilyttäen alkuperäisen viestin olennaisen sisällön. Kerään joitakin taustatietoja käyttääkseni niitä analyysin ja tulkinnan apuvälineenä, varmistan ettei raportista ole yksittäisiä henkilöitä niistä tunnistettavissa.

Jos vastaat sähköpostin kautta, kerro viestissäsi haluatko että tuhoan heti sähköpostiosoitteen josta viesti on lähetetty vai saanko tallentaa sähköpostiosoitteen itselleni. Jälkimmäisen voit tehdä, jos haluat että minulla on mahdollisuus ottaa sinuun yhteyttä esimerkiksi mahdollisten tarkennusten tiimoilta. Sähköpostiosoitteita en anna eteenpäin ja viestin saatuani otan sähköpostiosoitteen itselleni ylös muistitikulle jota säilytän itselläni turvassa, jonka jälkeen poistan alkuperäisen viestin sähköpostikansiostani. Jos vastaat Webropol-lomakkeen kautta, voit lähettää sähköpostiosoitteesi vastauksesi yhteydessä niin halutessasi.

Vähimmäisvaatimuksena kirjoituspyyntöön vastaamiseen on vähintään yksi psykedeelien käyttökokemus. Psykedeeleiksi tässä yhteydessä luokittelen niin sanotut klassiset psykedeelit eli psilosybiinisienet, LSD:n ja meskaliinin sekä psykedeeleiksi luokitellut niin sanotut muuntohuumeet (tai tutkimuskemikaalit) kuten 2-C, DOx, ja 5-MeO - sarjojen psykedeelit sekä vähemmän tunnetut kasviperäiset psykedeelit kuten ibogaiini, LSA ja Ayahuasca sekä DMT (myös syntetisoitu). Myös muut kuin mainitut aineet käyvät, kunhan pystyn jostain luotettavasta lähteestä varmistamaan, että kyseinen aine luokitellaan pääasiallisilta vaikutuksiltaan psykedeeliksi.


Ohjeita vastaamiseen:


Haluan siis tietää millaisena juuri te itse koette psykedeelien käyttönne! Minua kiinnostaa erityisesti ainakin yksi (voit kertoa myös useammista) käyttökokemus, jonka olet kokenut erityisen merkityksellisenä, sekä aika kyseistä kokemusta ennen ja kokemuksen jälkeen. Jos kokemuksella on ollut kielteisiä tai myönteisiä vaikutuksia elämääsi, pyytäisin erittelemään näitä vaikutuksia tarkemmin. Jos kokemus on vaikuttanut muilla tavoin ajatusmaailmaasi ja suhtautumistapoihisi, kuulisin mielelläni niistä enemmän.

Minua kiinnostaa myös miksi käytät tai olet käyttänyt psykedeelejä? Entä mitä mieltä olet psykedeelien turvallisuudesta? Kerro vapaasti mistä tahansa muusta asiasta, jonka itse koet tärkeäksi tuoda esiin liittyen psykedeelien käyttöösi! Otan kaiken pituiset kirjoitukset mielelläni vastaan, mutta arvostan jos jaksatte kirjoittaa hieman pidempiä kuin sivun pituisia kertomuksia.


Taustakysymyksiä liittyen psykedeelien käyttöön: (vastaa kuten haluat; erikseen tai sisällytä kirjoitukseesi)

-Mitä psykedeelejä ja muita päihteitä olet käyttänyt elämäsi aikana?

-Minkä psykedeelin vaikutuksenalaisena olit kertomasi käyttökokemuksen aikana? Käytitkö samalla jotain muita päihteitä?

-Käytitkö kertomuksessasi käyttämääsi psykedeeliä yksin, jonkun toisen ihmisen seurassa/kanssa vai ryhmässä?

-Millaisissa ympäristöissä olet yleensä käyttänyt psykedeelejä?

-Kauanko kerrotusta/kerrotuista kokemuksista on aikaa?

-Kauanko viimeisestä kerrasta on aikaa kun olet käyttänyt psykedeelejä?


Yleisiä taustakysymyksiä: (käytän näitä lähinnä otoksen kartoittamiseen, en niinkään kirjoitusten tulkinnassa)

-Ikäsi?

-Sukupuolesi?

-Opiskeletko, oletko työelämässä vai teetkö jotain muuta?

-Miksi vastasit kirjoituspyyntöön?

-Mitä kautta kuulit tutkimuksesta/mitä kautta löysit kirjoituspyynnön?


Toivon myös että kerrotte tutkimuksestani eteenpäin ja välitätte tämän kirjoituspyynnön eteenpäin kaikille joiden tiedätte käyttävän tai joskus käyttäneen psykedeelejä ja joita voisi kiinnostaa vastata tähän kirjoituspyyntöön! Näin parannamme mahdollisuuksia sen suhteen, että tutkimus antaa rajoituksistaan huolimatta mahdollisimman kattavan käsityksen psykedeelien käytöstä ja käyttäjistä.

Tässä sähköpostiosoitteeni, johon kirjoitukset voi lähettää (mielellään tekstimuotoisena liitetiedostona):

petkoiv (a) utu.fi

Vaihtoehtoisesti voit vastata täysin anonyymisti alla olevasta linkistä avautuvan lomakkeen kautta:

https://www.webropolsurveys.com/S/65025D79D1F1CBF4.par

Mielenkiintoisia kertomuksia odotellessa,

Petteri Koivula
Gradupete
Tuppisuu
Posts: 7
Joined: Fri 08 Aug 2014, 17:02

Re: Kirjoituspyyntö psykedeelejä käyttäneille

Post by Gradupete »

Sen verran muutosta alkuperäiseen kirjoituspyyntöön, että tuo salasanasuojaus muistitikulle ei onnistunut, joten varjelen muistitikkua kuin omaa henkeäni niin kauan kuin sillä kirjoituksia säilytän, muuten samat toimenpiteet.
User avatar
wRRa
Moderator
Posts: 2233
Joined: Sat 29 May 2010, 21:30
Location: Pääsi sisällä

Re: Kirjoituspyyntö psykedeelejä käyttäneille

Post by wRRa »

Koitan muistaa vastailla tähän tänään myöhemmin kun on aikaa. Psykedeelejä tullut kokeiltua aikamoinen kirjo läpi, käyttökertoja varmaan satakunta ehtinyt kertyä.

Olen myös yliopisto-opiskelija ja pohtinut tässä dokumentin tekemistä suomalaisesta psykedeelitutkimuksesta. Suostuisitko haastatteluun, kun gradusi alkaa valmistua?
"The Emperor... wants to conquer outer space. Yoda... wants to explore inner space, and that is the fundamental difference between the good and the bad side of the force."
Gradupete
Tuppisuu
Posts: 7
Joined: Fri 08 Aug 2014, 17:02

Re: Kirjoituspyyntö psykedeelejä käyttäneille

Post by Gradupete »

wRRa wrote:Koitan muistaa vastailla tähän tänään myöhemmin kun on aikaa. Psykedeelejä tullut kokeiltua aikamoinen kirjo läpi, käyttökertoja varmaan satakunta ehtinyt kertyä.

Olen myös yliopisto-opiskelija ja pohtinut tässä dokumentin tekemistä suomalaisesta psykedeelitutkimuksesta. Suostuisitko haastatteluun, kun gradusi alkaa valmistua?
Oho kuulostaa kyllä kiinnostavalta tuo dokkari. Enköhän haastatteluun suostuisi kun näin tärkeästä ja kiinnostavasta aiheesta on kyse, vaikka kaikenlaiset esiintymistilanteet paljon jännittävät. Kiitos jo etukäteen vastauksesta. Muillekin joita vastaaminen kiinnostaa tiedoksi, että mikään kiire vastauksen kanssa ei vielä ole, kerään tässä aineistoa samalla kun kirjoitan tutkielman taustoitusta ja muita osioita valmiiksi. Lisää naispuolisia vastaajia sekä myös mahdollisia kielteisiä kokemuksia kaipaan erityisesti (mutta kaikenlaista muutakin materiaalia vielä lisää!), että saadaan tutkimus mahdollisimman kattavaksi. Painotan vielä että sukupuoli, ikä ynnä muut taustatekijät eivät ole vastausten tulkintaan (ainakaan tietoisesti :)) vaikuttavia tekijöitä, lähinnä voin niiden kautta raportissa hieman avata sitä kuinka monipuolinen tutkimuksen otos on ollut.