Koka-pensas

Keskustelua muille alueille sopimattomista kasveista ja yhdisteistä.
User avatar
psychiCNoob
Moderator
Posts: 989
Joined: Sat 11 Feb 2012, 14:49
Location: Metsä

Koka-pensas

Post by psychiCNoob »

Foorumilla on topic, joka käsittelee vain kokaiinia, eli yhtä Koka-pensaasta löytyvää alkaloidia.. Jotenka tuumailin, et tää koko kasvi tarvitsee kyllä ihan oman ketjunsa, kun kerran koko kulttuuri ja historia kasvin ympärillä eivät edes paini samassa sarjassa tämän länsimaalaisen kokkeli/cräckki-kulttuurin kanssa.

---------------------

Koka (Erythroxylaceae; Erythroxylum coca, E. novogranatense)

laillinen status Suomessa: laiton huumausaine

http://en.wikipedia.org/wiki/Coca

Erowid; Koka

http://aboutcocaleaf.com/?cat=3

Image

Image

Kyseessä on siis kasvi, jota on viljelty Etelä-Amerikassa (lähinnä Andien-vuoristossa ja Amazonin alueilla vuoriston läheisyydessä) jo tuhansia vuosia (todisteet vihjailevat käytön juurien ulottuvan peräti 5000-4000 vuoden päähän historiaan) ja ollut tiivis osa siellä elävien ihmisten elämää niin teepöydän antimena, lääkkeenä, ravintona kuin seremoniallisena työkaluna shamanistiseen transsiin pääsyssä ja päivittäisissä rituaaleissa (joissa mm. Kokan lehtiä tarjottiin Äiti-Maalle (Pachamama), auringolle (Inti) ja vuorille hyvinvoinnin takaamiseksi) Koka on Andien ihmisille pyhä kasvi, lahja ihmiskunnalle, apuri ihmisen taipaleella kohti päämäärää mitä kohti se on kulkemassa.

Kokan monikäyttöisyydestä ei voida kiistellä. Sen lehdet ovat todella ravitsevia; 100g sisältää keskimäärin hiilihydr. 44.3g, proteiineja 19,9g, rasvaa 3.3g, kuituja 14,2g ja laajan repertuaarin vitamiineja sekä kivennäisaineita. (lähde: http://spiritsoftheearth.com/the-health ... coca-leaf/) Kasvin lääkinnälliset käyttökohteet ovat myös moninaiset; se torjuu mm. tehokkaasti vuoristotautia, parantaa haavoja, tehostaa ja suojelee ruuansulatusjärjestelmää, toimii afrodisiakkina, hoitaa ikeniä ja hampaita ja auttaa kivunhallinnassa(anestesialääke mm. synnytyksissä ja muissa kivuliaissa operaatioissa) sekä poistaa nälän ja janon tunnetta. Entisaikoihin kasvia on taidettu käyttää vielä laajemmin ns. yleisrohtona vaivaan kuin vaivaan.

Edellämainittujen hyötyjen lisäksi miltei tärkein aspekti sen käytössä on ollut Kokan käyttö henkistä ja fyysistä staminaa nostavana stimulanttina. Kokan avulla viestinviejät pystyivät kävelemään pitkiä matkoja lepäämättä vuoristossa, työläiset pystyivät tekemään pitkiä työpäiviä pelloilla ja shamaanit pystyivät harjoittamaan pitkiä seremonioita ilman keskeytyksiä. Käyttötavat entisajoista eivät ole muuttuneet juurikaan, paitsi että kasvin käyttö on yleistynyt ja laajentunut globaaliksi.

Kokan vaikutusmekanismi on erittäin monimutkainen, eikä perustu vain ja ainoastaan yhteen molekyyliin, vaan monien eri yhdisteiden muodostamaan kokonaisuuteen, niinkuin muillakin vastaavilla "voimakasveilla". (esim. Entourage-effect kannabiksella)

[quote="http://www.cocamuseum.com/composition-o ... ca-leaves/]“Coca leaves may,however, contain 0.25 to 2.25% toxic alkaloids, includingenzoylecgonine, benzoyltropine, cinnamyl-cocaine, cocaine,cuscohygrine, dihydroxy tropane, hygrine, ygroline, methylcocaine, methyl ecgonidine, nicotine, tropa cocaine, and A- andB-truxilline. (Harvard booklets)[/quote]

[quote="http://aboutcocaleaf.com/?cat=5]
Ø atropine: dries the respiratory tract
Ø benzoine: aids scarring, anti-fermenting
Ø cocaine: anaesthetic, analgesic, stimulant
Ø cocamine: analgesic
Ø conine: powerful anaesthetic
Ø quinoline: prevents caries, affects Ca/P
Ø ecgonine: metabolizes sugars
Ø globulin: cardiac tonic, effective against altitude sickness
Ø hygrine: stimulates the salivary glands
Ø inuline: equivalent to B12, increases haemoglobin
Ø papaine: aids scarring, digestive
Ø pectin: absorbent, anti-diarrhoea
Ø pyridine: increases cerebral circulatio
Ø reserpine: reduces arterial hypertension
[/quote]

Yllä olevat esimerkit hyvin havainnoivat (ylin esimerkki keskittyy enemmän kasvista löytyviin psykoaktiiveihin ja alempi enemmän kasvin lääkinnällisiin yhdisteisiin) Kokan farmakologisen monimuotoisuuden.

(Taitaa olla muuten vähän ristiriitaista, kun jälkimmäisessä linkissä väitetään Kokasta löytyvän vain nuo 14 yhdistettä, kun toisessa taas väitetään, että olisi muitakin?)

Kokaa käytetään oraalisesti joko teenä tai pureskeltuna. (Jossain mainittiin myös lehtien polttaminen seremonioissa, mutta en usko tämän olevan kovin yleinen käyttötapa)

Koka-tee on yleisin ja helpoin tapa nauttia kasvia ja sitä tekevätkin miljoonat ihmiset päivittäin, myös Etelä-Amerikan ulkopuolella. Pureskelu, myöskin yleinen, (joillakin alueilla pureskelun katsotaan olevan köyhälistön tapa nauttia Kokaa, joten sitä paheksutaan) mutta tehokkaampi keino hyödyntää Kokan potentiaalia. Pureskeltaessa suuhun laitetaan myös emäksisestä tuhkasta ja yrteistä tehtyä "tahnaa" (Llipta, Lejia, Luegia, Llujta tms. ! käytössä kehoitetaan varovaisuutta, koska voi suurissa määrissä saada suussa aikaan (palo)haavoja korkean pH:n ansiosta ! ), joka auttaa Kokaa imeytymään tehokkaammin.

--------------------------

Kertokaa ihmeessä omista kokemuksistanne, jos olette kasviin törmänneet. Mielenkiintoinen olento tämä Koka kyllä kieltämättä ja ansaitsisi saada enemmän keskustelua osakseen. :P

(Otorongo, oisko sulla mahdollisesti kerrottavaa?)

Omat Koka-lehdet saapuivat muutama viikko sitten ja olen tehnyt erillaisia tutustumis-kokeiluja kasvin kanssa pariin otteeseen ja en yhtään ihmettele miksi tätä arvostetaan niin tuolla Andeilla.. :P

Koka, omien kokemusten mukaan, on mieltä kirkastava, henkisesti ja fyysisesti eheyttävä kasvi, joka auttaa olemaan läsnä ja auttaa näkemään omat päämäärät ja reitit niiden luo selvemmin. Sen avulla mä pysyn paremmin mun omassa agendassa, pystyn olemaan parempi minä ja pystyn kehittymään tehokkaammin ihmisenä.

Mua neuvottiin käyttämään Kokaa pitkiin kävelyihin tai tanssimiseen (molemmilla tekniikoilla pyritään pääsemään transsimaiseen olotilaan), mutta huomannut olevan oiva apuväline ns. "nootropiinina" ihan arkipäiväisessä käytössä ihan vain teenä tai parina lehtenä huulessä vaikkapa koulussa tai ihan kotona piirtäessä ja muissa vastaavissa aktiviteeteissä. Kokan kanssa käveleminen on kyllä elähdyttävä kokemus, kun kerran pääsee vauhtiin niin haluais vaan jatkaa ja jatkaa. :D Voisin ehkä pientä raporttia kirjoittaa mahdollisesti ensimmäisestä tutustumiskerrasta. (Ehkä) Tosin en, ole vielä Lliptaa ostanut (joka kuitenkin on tärkeä elementti Kokan kanssa työskennellessä), että jos ensin kuitenkin tutustuisin kunnolla kasvin olemukseen Lliptan kera.

Vaikutus itsessään ei ole todellakaan päihdyttävän tuntuinen(transsimainen olotila, joka voidaan saavuttaa Kokan avulla tosin voi olla, niinkuin transsit nyt tuppaa olemaan.. :mrgreen: ), eikä millään tapaa ajatusmalleja muuttava, vaan nimenomaan niitä tehostava. (Ei siis samanlaista egoboostia, kuin ekstraktoidussa kokaiinissa, valitan ystäväiset :P) Kokan vaikutuksen lakattua ei tule minkäänlaisia laskuja taikka halua saada lisää. Jäljelle vain jää raikas tuulahdus Kokan tuoksua(makua) ja virkeä mieli. :up:

Henkiseltä puolelta koen Kokan hengen kannustavaksi, rakastavaksi, toivoa tuovaksi olennoksi, joka auttaa mielellään pientä ihmisolentoa matkallaan. Hyvin empaattinen, mutta voimakas ja luja kuin kallio. Kasvi omaa laatuaan. Koka :love:
Life = The Trip
User avatar
Dexma
Moderator
Posts: 8612
Joined: Sat 01 Mar 2008, 19:42
Location: Manse <3

Re: Koka-pensas

Post by Dexma »

Ihan lyhyen kokeilun jälkeen tää kyllä vakuutti mua.

Siis.
Mä voisin äkkiä jäädä tähän koukkuun pahemmin kuin oikeaan koksuun. Tai no :D En mä kyl ihan usko, mut :D :D

Stimuloi just sillä tavalla mitä mä kaipaisin kahvilta. Lyhyen kokeilun aikana poisti heti, stressiä ja nosti juurikin virkeys tasoo. Enemmänkin fyysisesti.

ÖöÖÖÖ jos muistaisin niin 60g lehtee saattaa sisältää 10 mgeen verran koksuu. Etelä amerikassa pistetään 30-60g ei kuivattua lehteä esim teehen ja ite, kun testailin niin tästä tuli sellainen fiilis, kuin vetäis sen yhen pienen lainin kolaa aamulla ja jättää siihen siltä päivältä. Hetken aikaa, kun oli tätä nuuskautellut niin jäi fiilis tunniksi pariksi PAKKO SAADA LISÄÄ, sen jälkeen kaipuu jäi kehosta pois ja jäi sellainen hyvä tasapainoinen olo loppupäiväksi.

Tää toimis hyvin työpäivän aikana, työpäivän jälkeen ja aamulla herätessä :D Niiinkuin normaalikin kokaiini, mutta kokaiini tekisi nopeasti sen yliaktiivisen stimuloitumisen josta tuleekin niitä sivuoireita. Tää mun mielestä pitäisi olla suomessa LAILLISTA KAMAA jota sais kahviloista :D Meinaan auttais heti sietään arkee paremmin.

Sinällään tää ei auta keskittymään niinkuin ei oikee kolakaan itselläni, mutta fyysisnen suorituskyky parani. Myös panetus tuntui olevan heti paljon läsnäolevampi tunne, kun käytti tätä :mrgreen: . Ei todellakaan huumaava, mutta selvästi vaikuttava kasvi.

Tää vois käydä myös ihan doupingista. Tuntu heti hengittävän paremmin joka on pointtina tuolla korkeissa ilmanaloissakin ihmisillä.

Maistuu muuten vähän samalta, kuin sellainen tosi tosi korkealaatuinen vihreä tee. Diggaan ehottomasti tästä.
tRip wrote:
Muistakaa et jokainen haskattu elämä on vähän sääli, koska potentiaalia meissä on ihan widusti,!
DaPohe
Psykonautti
Posts: 74
Joined: Fri 11 Apr 2014, 13:17

Re: Koka-pensas

Post by DaPohe »

poistettu sääntöjenvastainen kysymys
Last edited by FLaT on Thu 04 Dec 2014, 08:43, edited 2 times in total.
Reason: luetaan ne ohjeet
User avatar
psychiCNoob
Moderator
Posts: 989
Joined: Sat 11 Feb 2012, 14:49
Location: Metsä

Re: Koka-pensas

Post by psychiCNoob »

Miksi ei muka kuuluisi? :shock:

Edit: Eiku joo, ei tainnu olla alkuperäinen posti.. :mrgreen:
Life = The Trip
User avatar
tRip
Me Gusta
Posts: 6119
Joined: Thu 22 Sep 2005, 02:40

Re: Koka-pensas

Post by tRip »

Paljon asiaa psychiCNoobilta..

Parhaita stimulantteja - kahvinkorvikkeena/tupakan&nikotiinin korvikkeena. (Päässyt tupakasta&nikotiinista bout kokonaan)
Syy tälle on mun mielestä yksinkertasimmillaan sitä, että jotenkin reguloi dopamiineja. Ei rushaa, tai 'pärise', mut silti vaikutuksista huokuu selkeästi kokaiinimaisuus, tietty myötätuntoisuus, jopa empaattisuus jossainmäärin.

Puuduttaa mukavasti suuta (tuhonnut hampaani piriin ja muuhun shaibaan :& )

Liikunnan ja urheilun kanssa mainio boosteri, auttaa hapensaannissa. (astmaattiset oireet loistaa poissaolollaan)

Kaikinpuolin yks parhaita aineita ylläpitämään intentiota ja jaksamista, ilman ylitse dominoivaa dopamiini-vaikutusta, ts. olotila mitä rauhallisin, peräti keskittynyt.
Mielialaa kohentavaa vaikutusta ei myöskään sovi unohtaa.

Jeesaa nauseaan (mm.opparirefloissa ollut mieletön apu).

Teenä tai mutusteltuna, kummin nyt vaan tykkää nauttia. Molempi parempi :)

Vaikeeta sanoa, onko tää edes juurikaan koukuttavaa.. Vielä ei tunnu siltä, että tästä jonain päivänä vielä voisi mitään refloja olla edessä, ku ei tähän synny samanlaista obsessiivista mielihyvän hakemista kuin moniin muihin kaltaisiin aineisiin.
Vrt.esim tupakkaan, josta hyvin nopeasti tulee tarve-luuppi, ilman sen suurempaa mielihyvää.

Tää auttaa elämässä pitämään tärkeitä asioita tärkeinä, ja mielen klaarina.

Perfect druq. (kokaiini jää kyl selkeesti kakkoseks).
Noob wrote:millään tapaa ajatusmalleja muuttava, vaan nimenomaan niitä tehostava.
Ehkä joo, ehkä.. ei. Sekä että.
Mun kohdalla alkanut elää terveemmin ja kokonaisvaltasemmin. Siinämielessä ajatusmallit ovat muuttuneet (terveemmiksi).
Liittynee koko kehon parempaan hyvinvointiin, ja sitäkautta mielen hyvinvointiin -> mielenliikkeet seesteisempiä.
Keep it unreal.
User avatar
psychiCNoob
Moderator
Posts: 989
Joined: Sat 11 Feb 2012, 14:49
Location: Metsä

Re: Koka-pensas

Post by psychiCNoob »

Kai se muutos lähtee aina itsestä. Koka ja muut kasvit on vaan mukana näyttämässä suuntaa ja antamassa jelppiä, mille polulle sitä kukin sit tahtoo lähteä.

Jännä et tää tuli puheeks just tänää, jolloin pitkästä pitkästä aikaa päätin itsekkin laittaa aamulla Kokan huuleen. (Oli vähän vaikeuksia herätä tähän päivään, kun piti herätä normaalia aikaisemmin. Aid of Coca-leaf. <3) Täs on jotain diipimpää nyt kyl ilmassa.

Varaston täydentäminen kohdallaan. Seuraavaksi koitan varmaan integroida coca-jauheen mun päivittäiseen smoothieen(seremoniaan :D). Kesän tuoman aktivaation myötä tää vois olla jopa hyvin kohdallaan. Kaakao-Koka-pirtelöö? :P

Kiitos Koka. Kiitos Elämä. Kiitos.
Life = The Trip
User avatar
tRip
Me Gusta
Posts: 6119
Joined: Thu 22 Sep 2005, 02:40

Re: Koka-pensas

Post by tRip »

psychiCNoob wrote: Kiitos Koka. Kiitos Elämä. Kiitos.
Kyllä, samaa mieltä.

Jotakuinkin täydellinen pirin korvaamiseen.

(ja sitä torakantappomyrkkyähän ei kovinkaan helpolla korvaa paatuneen pirinistin synaptisessa jälleenrakentamisessa).
Keep it unreal.